Terug naar het overzicht

t/m 19-09 Landschap, van kust tot polder in Museum In t Houten Huis

Tentoonstelling van 24 april tot en met 19 september

Jan Groenhart is succesvol landschapsschilder met een voorliefde voor het Noord-Hollandse platteland. Wat past dan, als locatie voor een tentoonstelling, beter dan Museum In ’t Houten Huis in De Rijp, temidden van dat landschap waar hij woont en dat hem inspireert? De kust, het strand is het andere thema dat Groenhart aanstipt mede naar aanleiding van zijn wandeltocht Strandlopers langs de Nederlandse kust. Vanaf 24 april tot en met 19 september 2021 toont het museum zijn vele werken op deze tentoonstelling ‘Landschap, van kust tot polder’.

 

Jan Groenhart is opgegroeid in Wormer, temidden van veenpolders die hem altijd hebben geïnspireerd in zijn aquarellen en zijn olieverfschilderijen. Jan Groenhart leerde op de avondopleiding van de Gerrit Rietveld academie de ambachtelijke opleiding en de basis van het schildersvak. Zijn werk is in de loop van de tijden geliefd geworden bij een breed publiek. Figuratieve landschappen zijn soms duidelijk herkenbaar maar vaak ook spelen kleur en abstractie een grote rol in zijn werk.

Als Strandlopers wandelden Groenhart samen met socioloog/schrijver Herman Vuijsje langs het hele Nederlandse strand, van Cadzand via de Waddeneilanden tot aan Rottumeroog. “Ik schilder, al lopend zonder penseel in mijn hand. Sla de beeld op in mijn hoofd en maak af te toe een schetsje”, beschrijft Jan Groenhart zijn manier van werken. Rekenschap geven aan de Nederlandse liefde voor ‘uitwaaien aan het strand’ was de aanleiding voor de wandeling.  Van deze 350 km lange tocht, dat in 2019 ook in NRC verscheen, verschijnt het gelijknamige boek, dat niet zal ontbreken op de tentoonstelling in De Rijp.

Praktische informatie

Begin: 8 juni 2021
Einde: 19 september 2021

Locatie:

Museum In ’t Houten Huis
Tuingracht 13
1483 AP, De Rijp

€ 4,50

Deel dit evenement