Terug naar het overzicht

Lezing Alkmaars Historisch Café: Ontdekkingen over het beleg van Alkmaar

Spreker: Harry de Raad
Orgelmuziek: Beiaardier Christaan Winter
Muziek en zang: Vive les Gueux

Wat gebeurde er nou echt in 1573, tijdens de zeven weken van het beleg van Alkmaar? Welke rol hadden de opstand en de burgeroorlog die Alkmaar en omgeving in hun greep hadden in de jaren tussen 1566 en 1576? Heeft Trijn Rembrands werkelijk bestaan? Wie was eigenlijk Maerten Pietersz van der Mey? En wat is dan het verhaal achter de polsstokbriefjes? Ieder jaar viert Alkmaar het ontzetfeest. Maar wat weten we nou eigenlijk over deze belangrijke historische gebeurtenis? Ook Harry de Raad, gepensioneerd medewerker van het Regionaal Archief, vroeg zich dit af. Sinds 2021 doorzocht hij allerlei archieven en bibliotheken in binnen- en buitenland, op zoek naar de gebeurtenissen rondom het beleg in Alkmaar en omgeving. Wat ontdekte hij daarbij? En wat betekenen die ontdekkingen voor het bestaande beeld van het Alkmaarse beleg en ontzet? Wat was eigenlijk de rol van de geuzen?

Het belooft een enerverende en gevarieerde avond te worden met muziek en zang van Vive les Gueux én de Ontzetsuite op het grote orgel.

Harry de Raad legde zijn onderzoek vast in een boek, dat op 20 oktober verschijnt. Na de lezing zal de auteur zijn boek signeren. Het boek is deze avond ook te koop.

Tickets

Deze avond in de Grote Kerk bieden wij u aan voor de symbolische prijs van 8 euro. Om te vieren dat 450 jaar geleden het Alkmaar Ontzet begon op 8 oktober 1573, de dag van de victorie. De kaarten zijn alleen online te bestellen via de website van Bibliotheek Kennemerwaard (dus niet aan de deur) Entree is inclusief koffie/thee, thematische lekkernijen en muziek.

Grote-Sint-Laurenskerk-vive-les-gueux-Christiaan WinterHarry de Raad

Praktische informatie

Meer info of aanmelden
Datum: 7 november 2023
Tijd: 20:00 - 22:00

Locatie:

Grote Sint Laurenskerk
Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar

€ 8

Deel dit evenement