Terug naar het overzicht

Lezing over Frans Hals door Martijn Pieters

Frans Hals
Zijn tijd ver vooruit

De schilder, afkomstig uit Antwerpen, kwam op zeer jonge leeftijd naar Haarlem, waar hij werd opgeleid door Karel van Mander. Hals zou zich, na aanvankelijk genrestukken te hebben geschilderd, als één van de eerste schilders gaan specialiseren in de portretkunst, waarbij de stedelijke elite van Haarlem zijn belangrijkste klandizie zou worden. Naast individuele portretten liet zij zich ook in groepsportretten vastleggen. Men bekleedde functies in het bestuur van de vele charitatieve instellingen, die Haarlem rijk was. Daarnaast verkozen de schuttersgilden Hals tot één van hun vertrouwde schilders; maar liefst vijf van de twintig bekende kolossale Haarlemse schutterstukken zijn van de hand van Hals. Tevens legde Hals hierin een grote vernieuwing in compositie en stijl de dag. Zijn ‘rouwe’ schetsmatige stijl van werken vond veel waardering bij zijn opdrachtgevers.

Zijn invloed op de Haarlemse schilderkunst was dan ook zeer groot. Judith Leyster en Jan Miense Molenaar zijn mogelijke leerlingen geweest, andere zijn in de navolgende eeuwen in de vergetelheid geraakt, net zoals de meester zelf. Deze werd pas in de latere 19de eeuw weer herontdekt.

In 2024 organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam in navolging van de grote Vermeer tentoonstelling van dit jaar weer een overzichtstentoonstelling over een grote naam uit de Nederlandse 17de eeuw: Frans Hals (1582-1666). De tentoonstelling wordt gemaakt in samenwerking met de National Gallery in Londen en de Gemäldegalerie in Berlijn, waardoor er beroemde internationale bruiklenen zullen komen.

Tickets bestellen € 15,00 incl. koffie of thee in de pauze

Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

Praktische informatie

Meer info of aanmelden
Datum: 28 februari 2024
Tijd: 09:30 - 11:30

Locatie:

Kunstkerk
Kerplein 1
1834 AD, Sint Pancras

€ 15

Deel dit evenement