Terug naar het overzicht

Lezing: Willem Schermerhorn, van boerenzoon tot minister-president

Spreker: Herman Langeveld

Willem Schermerhorn (Akersloot 1894- Haarlem XXXX) kwam politiek gesproken uit het niets toen koningin Wilhelmina hem in mei 1945 benoemde tot kabinetsformateur. Voor zijn premierschap bekleedde hij geen enkele politieke functie. Een verklaring voor de uitzonderlijke gang van zaken is de houding van Schermerhorn tijdens de Duitse bezetting. Als docent aan de Technische Hogeschool in Delft, nam hij al voor de oorlog positie tegen de NSB. In de oorlog werd hij opgepakt door de Duitse bezetter en als een van de ‘notabele Nederlanders’ vastgezet in het kamp in Sint Michielsgestel. Daar bouwde Schermerhorn een uitstekende reputatie op als leider van de gijzelaars. Bovendien was Schermerhorn een uitgesproken voorstander van politieke en maatschappelijke vernieuwing na de bevrijding. Even onverwacht als hij was verschenen, verdween Willem Schermerhorn ook weer van het politieke toneel.

Herman Langeveld is auteur van het boek “De man die in de put sprong”, een biografie over Willem Schermerhorn. Langeveld was tot 2006 Hoofddocent Nieuwste Geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij ook studeerde. Vanaf 2006 werkte hij als onderzoeker aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

In de nieuwste aflevering van de kaartenreeks ‘Alkmaarders op de kaart’ staat Willem Schermerhorn centraal. Bij aanvang van de lezing overhandigt de voorzitter van de Stichting Alkmaarders op de Kaart het eerste exemplaar van de kaart aan een familielid van Schermerhorn. Na afloop ontvangen ook alle bezoekers de kaart.

Praktische informatie

Meer info of aanmelden
Datum: 20 september 2022
Tijd: 20:00 - 22:00

Locatie:

Bibliotheek Kennemwaard
Gasthuisstraat 2
1811KC, Alkmaar

€ 7,50

Deel dit evenement