Terug naar het overzicht

Wandeling met de Historische Vereniging Alkmaar en bezoek aan Huis met de Kogel

Ontzet-wandeling, thema: ‘Verdraagzaamheid of niet’

Rond dit jubileumjaar waarin we vieren dat Alkmaar 450 jaar geleden werd ontzet, hebben de gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar enkele wandelingen uitgezet. Dit is de vierde wandeling in deze reeks, met het thema Verdraagzaamheid. Het beleg van Alkmaar in 1573 kwam niet uit de lucht vallen. Het conflict was ingewikkeld, maar een van de zaken die speelde was verdraagzaamheid. De katholieke koning en kerk tolereerden geen andersdenkenden, maar veel Alkmaarders ook niet. De Opstand was een burgeroorlog. Het nieuwe Nederland dat vervolgens ontstond was een protestante staat, die op een bijzondere manier verdraagzaam was tegenover andersdenkenden. Je mocht je eigen geloof hebben, als niemand het maar zag…

Na de wandeling ben je welkom een bezoekje te brengen aan het Huis met de Kogel waar je dan als één van de eersten de expositie kunt bewonderen die is ingericht in de kelder. Het Huis met de Kogel is weer open voor publiek en in de kelder is een expositie ingericht over de geschiedenis van dit beroemde huis. Deze preview van de expositie in het Huis met de Kogel is één van de speciale activiteiten in het kader van Open Monumentendag. Ook al in de aanloop van het Open Monumentendagweekend zijn er dit jaar verschillende activiteiten.

Je bent van harte welkom om met onze gidsen mee te lopen, je hoeft geen lid te zijn van de Historische Vereniging en deelname is gratis.

Praktische informatie

Datum: 3 september 2023
Tijd: 14:00 - 15:30

Locatie:

Victorientje in het Victoriepark
Victoriepad
1811 MS, Alkmaar

Gratis

Deel dit evenement