Terug naar het overzicht

(t/m 8 sept) Tentoonstelling Fossil Remains in de Grote Sint Laurenskerk

Nieuw Licht: Driessens & Verstappen

Het Belgisch hardsteen (Arduin) op de vloer van de kerk heeft zich ongeveer 345 miljoen jaar geleden gevormd toen de Ardennen nog deel uitmaakten van een tropische zee vol koralen, vissen en schelpdieren. Talloze fossielen van schelpen, koralen en zeesponsen zijn sindsdien opgeslagen in het steen waar de grafzerken uit zijn gemaakt, kijk maar eens goed. Kunstenaarsduo Driessens & Verstappen hebben zich voor het project Fossil Remains laten inspireren door de fossielen in de kerkvloer en werpen een speculatieve blik op de verre toekomst. Hoe ziet de eindbestemming van ons plastic afval eruit? Zijn het de fossielen van de toekomst?

De fossielen van het Antropoceen
Het is tegenwoordig onmogelijk om aan de oceaan te denken zonder dat het probleem van plastic-vervuiling in gedachten opdoemt. Plastic is gemaakt van fossiele brandstoffen en zo ontworpen dat het ‘onvergankelijk’ is en nooit helemaal uit de natuur zal verdwijnen. Mogelijk de enige manier om het ooit uit het oceaanwater te krijgen, is door te wachten tot het zich op het strand of de oceaanbodem afzet, begraven wordt en versteend. De plastic voorwerpen worden permanent opgeslagen in de aardbodem. Het zijn de fossielen van de toekomst die zich bevinden in de aardlaag van het Antropoceen.

Fossil Remains
In Fossil Remains verbinden Driessens & Verstappen de fossielen van het verleden en de toekomst. Door een speurtocht in de Grote Kerk, gemaakt in samenwerking met ‘stadsarcheoloog’ Jelle Reumer, leer je meer over de mooiste en meest bijzondere fossielen in de kerkvloer. Voor de blik op de verre toekomst nemen Driessens & Verstappen de bezoekers mee in een hypothetisch scenario over de uiteindelijke bestemming van ons plastic afval. Hoe het zich ophoopt in de oceanen en vervolgens neerslaat op het strand en de zeebodem om voor eeuwig te worden opgeslagen in de aardkorst. Dit krijgt vorm in een serie ‘zerken’ die boven op de bestaande grafstenen van het hoogkoor te zien zullen zijn. Een derde onderdeel van de tentoonstelling is de serie Plastomorphs. Waarin Driessens & Verstappen speculeren over het oceaanleven. Wat als zeeorganisme, zoals koralen, het plastic gaan gebruiken als bouwstenen?

Nieuw Licht
Fossil Remains is onderdeel van de serie Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk. Voor dit programma wordt iedere zomer een kunstenaar uitgenodigd om werk te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed van de kerk en de stad. Driessens & Verstappen geven met Fossil Remains vorm aan de vierde editie van dit jaarlijkse programma.

Praktische informatie

Meer info of aanmelden
Begin: 7 juni 2024, 11:00 Einde: 8 september 2024, 17:00

Locatie:

Grote Sint Laurenskerk
Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar

Gratis

Deel dit evenement