Terug naar het overzicht

(tot 8 okt) Geheimen van de Kajak in Museum in t Houten Huis

In museum In ’t Houten Huis in De Rijp is de expositie ‘De geheimen van de kajak’ te zien. Het is al jaren één van de topstukken van het museum. Na grondig onderzoek aan zowel de kajak zelf als in Groenland, het land van herkomst, wordt tijdens deze expositie het verhaal achter de kajak verteld.

We schrijven 10 augustus 1938. Een tiental Rijpers heeft zich verenigd om te komen tot een Oudheidkundig Genootschap De Rijp, de oprichting van ons museum. De aftrap werd gegeven bij het Raadhuis. Op de foto met…de kajak! Dit iconische object werd hier symbolisch, door de directeur van de Maatschappij tot bevordering van Nijverheid, in bruikleen gegeven aan het net opgerichte genootschap.
Zo was deze kajak één van de eerste objecten voor het museum. Wat weten we van de kajak en hoe is hij hier terecht gekomen?

Zeer waarschijnlijk is de kajak een geschenk voor de reder geweest en lag hij jaren en jaren op de zolder van het Walhuis van Jan Boon in de Rechtestraat.
Collectiedeskundigen van Museum In ’t Houten Huis hebben experts in huis gehaald om alles over deze kajak aan de weet te komen; Frank Bos en René van der Zwam zijn de boeken ingedoken, hebben foto’s gemaakt en de kajak nauwkeurig ingemeten. Bijzonder daarbij is de vondst van twee amuletten, de geheimen van de kajak, slechts met röntgenstralen te determineren.
Gervien Pielage is naar Groenland afgereisd en heeft daar foto’s gemaakt en contacten gelegd. Hij zocht bijvoorbeeld naar informatie over de ééndaagse oorlog met de Denen in de Discobaai, waarbij een van zijn voorvaderen is omgekomen.
In deze tentoonstelling nemen wij u mee naar Groenland, naar de oorspronkelijke bevolking, de Inuit en naar de constructie en het gebruik van de kajak. Eeuwen geleden gemaakt en nu is hij een topstuk in onze collectie, van nationale allure.

De tentoonstelling is te zien vanaf zondag 14 mei tot en met 8 oktober.

Entree: € 5,- voor volwassenen (of gratis met museumjaarkaart)

Praktische informatie

Meer info of aanmelden
Begin: 14 mei 2023, 11:00 Einde: 8 oktober 2023, 17:00

Locatie:

Museum In ’t Houten Huis
Tuingracht 13
1483 AP, De Rijp

€ 5,00

Deel dit evenement