Tussenstand publieksenquete kerkenvisie mei 2021

Sinds september 2020 kunnen belangstellenden via een enquête meedenken over de Kerkenvisie van de gemeente Alkmaar. De enquête kon op papier worden ingevuld in de kerken en digitaal. En meedenken kan nog steeds! Wilt u de enquête ook invullen: Enquête – denk mee met de Kerkenvisie Alkmaar.

In totaal is de enquête tot 21 april 2021 ingevuld door 99 mensen. Hier volgt een eerste analyse van de uitkomsten: Over het belang van kerkgebouwen; passende functies en visie op religieus erfgoed.

Waarom vindt u het belangrijk dat kerkgebouwen blijven bestaan?

Vanuit ruimtelijk perspectief

Vanuit maatschappelijk perspectief

Als een kerk een nieuwe functie krijgt, wat zou uw voorkeur hebben? En waarom?

Vaak genoemd: Een plek waar mensen samen kunnen komen. Een plaats waar de maatschappij van het gebouw en de ruimte kan blijven genieten.

Vaak genoemd: Het liefst een functie, waar de historische waarde het meest intact blijft. Zoals cultureel of maatschappelijk.

Culturele/maatschappelijke functie. Daar kan een brug worden geslagen naar nieuwe verbindingen van oude inhoud en hedendaagse invulling / behoeftes.

Primair religieus, passend medegebruik

Bij voorkeur zie ik elementen van rust, gemeenschapszin, zorg, verbinding, spiritualiteit.

Vaak genoemd: Rechtdoen aan de oorspronkelijke functie

Als het dan toch moet, dan iets zingevends, ondersteunend aan de maatschappij.

Duurzame, langdurige functie zodat ingrijpen in het gebouw niet elke 5 jaar nodig is. Maatschappelijk is mooi, maar zelden een kostendrager. Bovendien is drie keer een bibliotheek in de stad wat overdreven.

Een functie waar in de gemeente behoefte aan is, zoals wonen, culturele of maatschappelijke functies

Vaak genoemd: Het liefst maatschappelijk, maar commercieel mag ook.

Afhankelijk van de locatie en het gebouw. Cultureel zou mooi zijn, maar niet alle gebouwen kun je daar mee vullen. Belangrijk is ook hoe het gebouw zelf geschikt gemaakt kan worden zonder veel schade aan te richten.

Woonbestemming, voorkeur voor gelovigen van desbetreffende kerkgebouw.

Wat is uw visie op de toekomst van kerkgebouwen in de gemeente Alkmaar? Wat mag er volgens u niet ontbreken in de kerkenvisie van de gemeente Alkmaar?

Uit de antwoorden blijkt dat veel mensen het behoud van de kerkgebouwen belangrijk vinden. Behoud voor de stad, behoud voor het nageslacht, behoud van monumentaliteit. Ook andere geluiden komen naar voren in de antwoorden.

De antwoorden zijn verdeeld in de categorieën:
– Algemeen
– Het gebouw
– Het gebruik
– Het proces

Laatste nieuws

Voorkeur functies van herbestemd kerkgebouw:

  1. Dorpshuis

2. Gezondheidscentrum

3. Wonen

4. Restaurant

5. Kantoren

6. Kinderspeelparadijs

7. Casino