Bouwkundig adviseur

Wat ik doe?

Ik adviseer eigenaren van monumenten over onder meer subsidies, zowel gemeentelijke als provinciale en rijkssubsidies. Daarnaast adviseer ik over vergunningen voor bijvoorbeeld het verbouwen of herstellen van een monument. Ook het controleren van monumenten en zo nodig handhaven valt onder mijn taken. Als we zien dat er ergens onderhoud nodig is, dan gaan we in gesprek met de eigenaar.

Wat mij beweegt?

Als bouwkundige ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in bouwtechniek en architectuur. Vooral oude panden hebben wat dat betreft interessante verhalen te vertellen. Ook omdat ze zo doorleefd zijn. Al die verschillende families die er geleefd hebben, hebben hun steentje bijgedragen aan het onderhoud en aan de geschiedenis van het pand. Bijzonder boeiend en verbazingwekkend soms. Wat dat betreft zit ik bij Monumentenzorg natuurlijk helemaal goed. Ik werkte al 27 jaar bij de gemeente toen ik hier in 2004 terechtkwam, maar dit is verreweg de leukste plek!

De meeste indruk op mij maakte…

De restauratie van de Grote Sint Laurenskerk, waaronder de gewelfschildering ‘Het Laatste oordeel’. Dat vond ik een prachtig project. Net als het vervangen van de leibedekking. Daar hebben we twee jaar over gedaan en nu mag het weer voor tachtig jaar dienst doen.
Tot een paar jaar geleden was ik de onderhoudsman van de Grote kerk, maar die taak besteden we nu uit aan een bureau. Sinds de fusie met Schermer en Graft-De Rijp zijn onze werkzaamheden namelijk behoorlijk uitgebreid. We hebben nu te maken met stad en land met verschillende soorten architectuur. Nu onderzoeken we ook de boerderijen en bijvoorbeeld het fort bij Marken-Binnen. Dat maakt ons werk nog interessanter.