Terug naar de vorige pagina

Henk Krabbendam

Assistent restauratieinspecteur

Wat ik doe?

Als assistent restauratieadviseur ken ik subsidies toe voor beeldbepalende panden en monumenten. Daarnaast help ik eigenaren de originele details in en aan hun panden te bewaren en waar mogelijk weer in ere te herstellen.

Wat mij beweegt?

Als kind was ik al gek op oude huizen. Toen ik 14 was kreeg ik via Openbare Werken wel eens de sleutel van oude panden om binnen te kijken. Bere-interessant vond ik dat! Ik heb in die tijd een half dichtgegooide kelder met gewelf aan het Ritsevoort uitgespit en was ook vaak bezig bij de Hof van Sonoy. Dan nam ik gereedschap mee van huis en ging ik gewoon aan de slag. Naast mijn werk was ik altijd bezig met oude panden. Alles wat ik weet, heb ik mezelf aangeleerd. Toen ik halverwege de jaren negentig zonder werk zat, mocht ik bij wijze van re-integratie de monumentenloods van de gemeente opruimen. Dat mondde uit in een dienstverband en in deze functie.

De meeste indruk op mij maakte…

Eén van de meest indrukwekkende projecten was voor mij de herbouw van de hamei van de Boompoort. De Boompoort was de brug die in 1725 gebouwd werd tussen het Zeglis en de Voormeer. De hamei is een soort voorpoort om te voorkomen dat de mensen in de plomp zouden lopen als de brug naar de stad ’s nachts open stond. We hebben hem, naar voorbeeld van de gevonden afbeeldingen, zoveel mogelijk in oude stijl herbouwd. Datzelfde gaan we nu doen met de hamei van de Popelmansbrug bij het Klein Nieuwland.