Terug naar het overzicht

Open Monumentendag: speciale editie met extra aandacht voor Alkmaar Ontzet 450 jaar

Bijna 90 monumenten open en van alles te beleven voor alle leeftijden

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het Open Monumentendag. Op zaterdag in Alkmaar, Oudorp en Koedijk en op zondag in de mooie dorpen van Schermer, Graft en De Rijp. Dit jaar kun je in het Open Monumentendagweekend bijna 90 monumenten van binnen bekijken. En er is weer van alles te beleven voor jong en oud. Daar beginnen we dit jaar al mee op zondag 3 september. Kun je alvast in de stemming komen…

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Zaterdag 9 september 10.00 tot 17.00 uur, Alkmaar, Oudorp & Koedijk

Op zaterdag 9 september zijn er 58 monumenten open in Alkmaar, Oudorp en Koedijk. Dé kans om te zien hoe die prachtige gebouwen er van binnen uitzien. Bezoek eens een molen of loop binnen bij één van de hofjes. Bekijk één van de vele kerken (soms mét live orgelspel). Bezoek één van de pakhuizen en bezoek de glazenier die je laat zien hoe je glas-in-lood maakt. Sla vooral Oudorp niet over, de plek waar 450 jaar het Spaanse leger zijn tenten had opgeslagen. Daar is dit jaar extra veel te beleven!

Voor de kinderen op zaterdag

Ook dit jaar is het hoogkoor in de Grote Sint Laurenskerk weer helemaal ingericht voor de kinderen. Maak je eigen familiewapen of bouw mee aan de zestiende-eeuwse Friese poort. Stap met een VR bril de virtual reality wereld in van Alkmaarse monumenten. Ontmoet een echte Spaanse soldaat en ga op zoek naar het polsstokbriefje van 450 jaar geleden.

Bij Pakhuis De Koopman aan het Fnidsen kun je zelf een vracht omhoog hijsen, een toognagel schaven en water uit de put halen. In de kas van het IJkgebouw in het Victoriepark kun je bij de Boekfiets luisteren naar verhalen over wat er 450 jaar geleden gebeurde in Alkmaar. In het makerslab van Lectorium Rosicrucianum aan de Oudegracht kun je mandala’s maken. En bij molen De Gouden Engel in Koedijk ligt weer van alles voor je klaar om te kleuren en een molen te knutselen.

Bekijk hier alle kinderactiviteiten voor zaterdag en zondag.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Zondag 10 september 11.00 tot 17.00 uur, Schermer, Graft & De Rijp

Op zondag 10 september zijn er 29 monumenten open in Schermer, Graft & De Rijp.
Maak een monumentale vaartocht vanuit De Rijp naar Graft en weer terug. Bezoek de prachtige monumenten in Graft en De Rijp. Bewonder de stoommachine en kom luisteren naar Rapsodie Gemaal De Rijp in het 150-jaar oude voormalige stoomgemaal Eilandspolder. Bezoek het Raadhuis in Grootschermer en de kerkjes in Noordeinde, Zuidschermer en Stompetoren. En maak een tochtje langs de molens in de Schermer. En vergeet vooral niet het mooie Schermerhorn dat dit weekend in sprookjessfeer verkeert!

Voor de kinderen op zondag

De Rijp

Volg het weesmeisje Lien in een speurtocht door museum In ’t Houten Huis dat vroeger een weeshuis was. Doe mee met de workshop tekenen bij kunstenares Astrid Hakkert van de tentoonstelling ‘Dieren en andere mensen’ in museum Jan Boon.

Schermerhorn

Kom naar de Grote Kerk van Schermerhorn voor een puzzeltocht, het maken van monumentale reuzenpuzzels en het tekenen van zerken en kerkramen. Leer hoepelen zoals ze dat vroeger deden, bij het Kleinste Huisje van Schermerhorn (dit weekend in sprookjessfeer!). En kom kegelen in het Noorderpolderhuis.

Bekijk hier alle kinderactiviteiten voor zaterdag en zondag.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Exposities, muziek, verhalen en nog veel meer
En bijna 90 monumenten open

Ga direct naar de Open Monumentendag pagina om alle deelnemende monumenten op de digitale plattegrond te bekijken. En hier vind je natuurlijk ook alle informatie en activiteiten van het hele weekend.

Alkmaar Ontzet 450 jaar

450 jaar geleden bevrijdden de Alkmaarders zich van de Spanjaarden tijdens een bloedige strijd die een einde maakte aan het beleg van Alkmaar. Dat herdenken en vieren we het hele jaar, dus ook in het Open Monumentendagweekend. En daar beginnen we al een week van tevoren mee!

  • Zondag 3 september: Een bezoekje aan het Huis met de Kogel, gecombineerd met de speciale wandeling ‘Strijd om de vrijheid’ van Historische Vereniging Alkmaar.
  • Dinsdag 5 september: Lezing stadsbeiaardier Christiaan Winter over de compositie van zijn ‘Ontzet suite’ met live spel (met ticket)
  • Woensdag 6 september: Stadswandeling met auteur Simone van der Vlugt (zie interview op pagina 1 en 4) en stadsarcheoloog Nancy de Jong (met ticket)
  • Donderdag 7 september: Lezing stadsarcheoloog Nancy de Jong over de archeologische sporen van het beleg (met ticket)
  • Vrijdag 8 september: Voorstelling In naam van de Vrijheid in Antiquariaat de Alkenaer (met ticket)
  • 9 september: Open Monumentendag met speciale exposities, wandelingen, verhalen, theater in Oudorp, en nog veel meer. Tip: Stedelijk museum Alkmaar is de hele dag gratis open (bekijk de vaste expositie over het beleg!)

Gratis tickets voor activiteiten en enkele monumenten

Net als andere jaren, zijn er weer enkele monumenten in Alkmaar die je op afspraak kunt bezoeken, met een (gratis) ticket. Ook zijn er dit jaar, vanwege de verwachte drukte, verschillende activiteiten waarvoor je een ticket nodig hebt. De tickets zijn te bestellen vanaf 18 augustus 10.00 uur op onze website. Krijg je dit magazine later in handen? Check of er nog tickets beschikbaar zijn.

Als eerste op de hoogte?

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief. Dan krijg je 10 dagen voor Open Monumentendag (exclusief) het programma in je mailbox. Je ontvangt daarnaast drie keer per jaar de digitale versie van dit magazine (met de uitgebreide verhalen en meer foto’s) en nog enkele keren per jaar een nieuwsbrief met de laatste erfgoednieuwtjes.

Terug naar het overzicht met artikelen van Erfgoed Magazine Alkmaar 67