GRATIS tickets voor monumenten en activiteiten op afspraak

Er zijn zes monumenten die je alleen kunt bezoeken met een (gratis) ticket. Ook voor een aantal activiteiten heb je een ticket nodig (even verder scrollen). De tickets kun je vanaf vrijdag 18 augustus om 10.00 uur GRATIS bestellen via deze pagina. De kaarten zijn alleen digitaal verkrijgbaar en de voorraad is beperkt, dus wees er snel bij, want op is op!

Geen kaarten meer beschikbaar?

Geen kaarten meer beschikbaar? Niet getreurd! Er zijn nog een heleboel open monumenten en activiteiten waar je geen ticket voor nodig hebt! Volgend jaar als eerste op de hoogte zijn van de startdatum voor de ticketuitgifte? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tickets reserveren voor MONUMENTEN op zaterdag 9 september

Dit zijn de monumenten die je dit jaar zaterdag 9 september op afspraak kunt bezoeken, dus met een gratis ticket (vanaf 18 augustus te bestellen op deze pagina). Zijn de tickets van jouw keuze al vergeven? Dan krijg je de mogelijkheid aangeboden om je aan te melden voor de wachtlijst. Je krijgt dan een seintje als er een afmelding is binnengekomen.

 • Huize De Dieu, Langestraat 114. De tickets voor dit monument zijn helaas UITVERKOCHT, je kunt je aanmelden voor de wachtlijst. Klik op onderstaande button, kies voor tickets ophalen en dan voor wachtlijst (onderaan de pagina). Of tickets voor een van de andere monumenten of leuke activiteiten bestellen.

 • Huismuseum Huys Auerhaen, Wilhelminalaan 6 (vanaf 12 jaar). De tickets voor dit monument zijn helaas UITVERKOCHT, je kunt je aanmelden voor de wachtlijst. Klik op onderstaande button, kies voor tickets ophalen en dan voor wachtlijst (onderaan de pagina). Of tickets voor een van de andere monumenten of leuke activiteiten bestellen.

 • Waagtoren inclusief uurwerk en carillon, Waagplein 2 (vanaf 10 jaar) Zorg voor makkelijke schoenen voor het beklimmen van de smalle trappen. De tickets voor dit monument zijn helaas UITVERKOCHT, je kunt je aanmelden voor de wachtlijst. Klik op onderstaande button, kies voor tickets ophalen en dan voor wachtlijst (onderaan de pagina). Of tickets voor een van de andere monumenten of leuke activiteiten bestellen.

 • Woonhuis Luttik Oudorp 119 ‘Het smalste Huisje. De tickets voor dit monument zijn helaas UITVERKOCHT, je kunt je aanmelden voor de wachtlijst. Klik op onderstaande button, kies voor tickets ophalen en dan voor wachtlijst (onderaan de pagina). Of tickets voor een van de andere monumenten of leuke activiteiten bestellen.


 • Lukaskerk, Oude Kanaaldijk 9, Koedijk (inclusief lezing)

Tickets reserveren voor ACTIVITEITEN

Dit zijn de activiteiten die je dit jaar kunt bezoeken met een gratis ticket (vanaf 18 augustus te bestellen op deze pagina). Zijn de tickets van jouw keuze al vergeven? Dan krijg je de mogelijkheid je aan te melden voor de wachtlijst. Je krijgt dan een seintje als er een afmelding is binnengekomen.

Dinsdag 5 september

 • Lezing Ontzetsuite voor een vrij Alkmaar om 20:00 uur, Bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuistraat 2, Spreker: Christiaan Winter

Woensdag 6 september

 • Wandeling Alkmaar Ontzet vanaf 15.00 uur. Zevenhuizen (bij eethuis Bodrum). Met: bestsellerauteur Simone van der Vlugt en gemeentelijk archeologe Nancy de Jong. De tickets voor deze wandeling zijn helaas UITVERKOCHT, je kunt je aanmelden voor de wachtlijst. Klik op onderstaande button, kies voor tickets ophalen en dan voor wachtlijst (onderaan de pagina). Of tickets voor een van de andere leuke activiteiten of monumenten bestellen.

Donderdag 7 september


Vrijdag 8 september


Zaterdag 9 september


 • Vertelling over de Spaanse belegering van Alkmaar. Verkleed als Spaanse soldaat Guillermo Álvaro de Arbizo vertelt verhalenverteller Wim van Bokhorst in de Consistorie van de Grote Sint Laurenskerk over de Spaanse belegering van Alkmaar om 11.30 en 13.30 uur (twee vertellingen van een half uur).


 • ONTZETtend muzikale optocht door de binnenstad van Alkmaar met verhalen door Vive les Gueux start om 11.00 uur en om 14.00 in de Grote Sint Laurenskerk. Laat ons alvast weten dat je er bent door je aan te melden! Je onderweg aansluiten bij de vrolijke stoet mag natuurlijk ook!

 • Rondleiding door ex cipiers. De mysterieuze sfeer en de onontdekte verhalen van deze gevangenis. The Fallon Hotel Alkmaar/voormalige gevangenis Schutterswei  • Theatervoorstelling ‘Wie de F* is Trijn?’ (korte versie) van Fedde & de Carvalho tussen 16.00 en 18.30 uur. Huis met de Kogel

Overige activiteiten zoals varen, exposities, coole kinderactiviteiten waar geen ticket voor nodig is

Als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan nu aan voor het online magazine.

Je ontvangt dan:

 • 3 x per jaar het digitale Erfgoed Magazine Alkmaar (in april, augustus en december)
 • Het definitieve programma voor het Open Monumentendagweekend (een week voor het evenement in september). Exclusief voor abonnees
 • Enkele keren per jaar de meest actuele erfgoedontwikkelingen via een digitale nieuwsbrief

Vragen?
Bericht ons via Instagram of Facebook of stuur een e-mail naar info@openmonumentendagalkmaar.nl