Programma jeugd-/kinderactiviteiten

Open Monumentendag Alkmaar: 10 en 11 september
Doe mee met de coole kinderactiviteiten

In het Open Monumentendagweekend, zaterdag 10 en zondag 11 september, zijn er weer een heleboel coole kinderactiviteiten. Zo is er weer het vertrouwde kinderactiviteitenprogramma in de Grote Sint Laurenskerk mét enkele nieuwe activiteiten (scrol naar beneden), beide dagen zijn er monumenten die zelf kinderactiviteiten organiseren en op zondag is er een kinderactiviteitenprogramma in de Grote Kerk van Schermerhorn.

Voorlezen en knutselen in Hooge Huys op zaterdag

Bij Clavis Boeken in het indrukwekkende Hooge Huys op de hoek van de Langestraat en de Sint Laurensstraat, wordt zaterdag vanaf 11 uur voorgelezen aan kinderen tussen de 2 en de 6 jaar. Ook kun je hier gezellig komen knutselen.

Graan hijsen en meer bij Pakhuis De Koopman op zaterdag

Bij Pakhuis De Koopman aan het Fnidsen 81 kun je, als vanouds, weer een zak graan omhoog hijsen, je kunt zelf een ouderwetse houten toognagel (spijker) maken en in de achtertuin kun je water omhoog halen uit de oude put.

Speurtocht en meer bij Maalderij De Gouden Engel op zaterdag

Bij Maalderij de Gouden Engel aan de Kanaaldijk 235 in Koedijk is er een speciale speurtocht voor kinderen, je kunt bellen blazen en molentjes maken.

Kinderactiviteitenprogramma in de Grote Sint Laurenskerk

Zoals vanouds is er op zaterdag in de Grote Sint Laurenskerk in het centrum weer een uitgebreid kinderprogramma. Kinderen van 4 tot 12 zijn tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom voor een leuk en leerzaam programma.

Het programma van dit jaar:

Ook dit jaar krijg je weer een heuse deelnemerskaart waarop je alle activiteiten die je doet kunt laten aankruisen. Je kunt dit jaar kiezen uit de volgende activiteiten, of je doet ze gewoon allemaal, net wat je leuk vindt!

  1. Maak je eigen sierbordje met als voorbeeld een bordje dat gevonden is door onze archeologen
  2. Leg een reuzenpuzzel van een monument
  3. Bekijk met de VR-bril verschillende monumenten van binnen. De films zijn gemaakt door K1 Cultmedia (hou je vast, want is het net alsof je er echt bent!)
  4. Maak je eigen molen met de creatieve mensen van de Stadsfabriek (voorheen Kaasfabriek)
  5. En maak, ook met de mensen van de Stadsfabriek, je eigen houten speelgoed met als voorbeeld speelgoed dat is gevonden door onze archeologen
  6. Schrijf, onder begeleiding van de mensen van het Regionaal Archief, een brief met een ganzenveer en plak hem vervolgens dicht met een heus waszegel

Ook op zondag zijn er coole kinderactiviteiten (zie verder onder de foto’s!)

Op zondag in de Grote Kerk van Schermerhorn

Op zondag doen we het kinderprogramma, in afgeslankte vorm, nog eens dunnetjes over in de Grote Kerk van Schermerhorn. Hier zijn kinderen in de basisschoolleeftijd op zondag 11 september tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om reuzenpuzzels te leggen en mee te doen aan verschillende creatieve activiteiten.

Kinderactiviteiten in andere monumenten op zondag

Museum In ’t Houten Huis

In Museum In ’t Houten Huis aan de Tuingracht 13 in De Rijp kun je je eigen monument inrichten.

Het Kleinste Huisje

Bij het Kleinste Huisje aan het Zuidje 11 in Schermerhorn kun je ouderwets leren hoepelen.

Ontvang het definitieve programma in je mailbox

Wil je voortaan exclusief, anderhalve week van tevoren, het definitieve programma voor het Open Monumentendagweekend in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor ons digitale Erfgoed Magazine.

Maak op zaterdag in de Grote Sint Laurenskerk je eigen sierbordje met als voorbeeld een bordje dat gevonden is door onze archeologen. Kies je eigen voorbeeld op het tafelkleed…