Terug naar het overzicht

Lezing De wereld van de familie Blaeu, een familie van kaartenmakers

Georganiseerd door Alkmaars Historisch Café

Spreker: Kees Zandvliet

In de zeventiende eeuw beheersten Nederlandse drukkers en uitgevers de wereldmarkt als het ging om het maken van landkaarten. De Noord-Hollandse familie Blaeu was op dit terrein het beroemdst en is dat eigenlijk nog steeds. Als er een historische kaart van Alkmaar en omgeving wordt aangehaald, is het negen van de tien keer een kaart van Blaeu.

Aan de wieg van deze dynastie van uitgevers en cartografen stond Willem Jansz. Blaeu, geboren in 1571. Zijn zoon Joan Blaeu was kaartenmaker, uitgever van prachtig ingekleurde atlassen op groot formaat en bestuurder van Amsterdam. Willem, Joan en Joans zoon Joan II waren alle drie kaartenmaker bij de VOC. Tientallen, zo niet honderden tekenaars, graveurs, drukkers en redacteuren werkten voor of samen met de familie Blaeu. Datzelfde gold voor even zovele afsetters (de inkleurders van gravures), auteurs, stuurlieden, collega-drukkers en boekverkopers.

Kees Zandvliet, historicus en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, verdiepte zich in de familie en schreef het boek ‘De wereld van de familie Blaeu’. In het boek én tijdens de lezing, besteedt hij aandacht aan het uitgebreide netwerk van de familie en daarmee onder meer aan opvallende vrouwen, zwarte schapen, regenten en vorsten, huwelijkskeuzes, verzamelaars, de hunkering naar Italië, grondbezit, het vetmesten van ossen en de Atlantische handel.
Zandvliet was hoofd presentatie van het Amsterdam Museum en hoofd van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Behalve het boek over de familie Blaeu, verschenen er nog enkele andere boeken van zijn hand.

Kaarten voor de lezingen van Alkmaars Historisch Café zijn verkrijgbaar via de klantenservice van Bibliotheek Kennemerwaard. Mail naar bibliotheekkennemerwaard.nl, bel 072 515 66 44 of kom langs in één van de vestigingen van de bibliotheek. Om teleurstelling te voorkomen, is het raadzaam uw ticket van tevoren te bestellen. Betalen kan online of met pin in één van de vestigingen van de bieb.

Entree: € 7,50 (reductieprijs € 5,-). Deze speciale reductieprijs geldt voor abonnees/leden en vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.

Praktische informatie

Meer info of aanmelden
Datum: 13 mei 2024
Tijd: 14:00 - 16:00

Locatie:

Regionaal Archief Alkmaar
Bergerweg 1
1815 AC, Alkmaar

€ 7,50

Deel dit evenement