Duurzame monumenten

Wonen of ondernemen in een energiezuinig monument

De week van de Duurzame Monumenten

In april 2024 organiseerden wij de eerste week van de Duurzame Monumenten in de gemeente Alkmaar. Met een expositie, inloopspreekuren voor monumenteneigenaren, kans op een gratis duurzaamheidsrapport op maat en een speciale bijlage van Erfgoedmagazine Alkmaar 69 over monumenten en duurzaamheid.

Gratis webinars

Ook waren er vier gratis webinars. Over Isoleren, over Installaties, over Zonnepanelen en over Financieren. Verzorgd door verschillende specialisten, in samenwerking met onze monumentenadviseurs. Je kunt ze hieronder terugkijken.

Deel 1. Over isoleren

Deel 2. Over installaties

Deel 3. Over zonnepanelen

Deel 4. Over financieren

/

Dit is test tekst

Over monumenten en duurzaamheid

De gemeente Alkmaar telt 1584 monumenten en daarnaast nog eens vierduizend beeldbepalende panden. Als we dit gebouwde erfgoed willen doorgeven aan de volgende generaties, zullen we het moeten aanpassen aan de eisen van deze tijd. Zowel de eisen van de gebruikers van de panden die er comfortabel in willen wonen en ondernemen, als de eisen van onze huidige leefomgeving. Zeker nu we de CO₂-uitstoot drastisch willen reduceren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dan moeten we zeker ook naar onze monumenten kijken.

Mogelijkheden onvoldoende bekend

Meer dan 83 % van de monumenteneigenaren is erg geïnteresseerd in het verduurzamen van hun monument en geeft aan hierin te willen investeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Restauratiefonds. Maar daaruit blijkt ook dat monumenteneigenaren onvoldoende weten welke mogelijkheden er zijn. Zoals bijvoorbeeld een duurzaamheidsadvies op maat waarbij het mogelijk is om de helft van de kosten terug te krijgen via het Nationaal Restauratiefonds.

Duurzaamheidsadvies en ondersteuning

Een duurzaamheidsadvies wordt gegeven door speciaal daarvoor opgeleide DuMo- (Duurzame Monumenten)adviseurs. Er zijn verschillende professionele instanties die een duurzaamheidsadvies op maat kunnen geven voor jouw monument.

Lees ook het interview met de familie van Latum over het verduurzamen van hun huis

Monumentenwacht Noord-Holland

De Monumentenwacht Noord-Holland kan je op verschillende manieren ondersteunen bij het verduurzamen van je monument. Vanaf een duurzaamheidsonderzoek (Quickscan) tot en met een plan op maat en de begeleiding van het uitvoerende werk. Je kunt eenmalig van hun diensten gebruikmaken, maar je kunt je ook abonneren met jouw monument. In dat geval hoef je over de quick scan geen btw te betalen.

Monumentenwacht Noord-Holland werkte ook mee aan de webinars in het kader van de Week van de Duurzame monumenten in Alkmaar.

Restauratiefonds

Een duurzaamheidsadvies van het Restauratiefonds bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Je krijgt Inzicht in de mogelijke duurzaamheidsmaatregelen voor jouw monument
  • Er wordt een zorgvuldige afweging gedaan tussen historische waarden en energiebesparing
  • Je krijgt inzicht in de (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten van het duurzaamheidsadvies door het Restauratiefonds

Informatie en kennis

Omdat monumenten al jaren en soms zelfs eeuwen overeind staan, zijn ze alleen vanuit dat opzicht al duurzaam. Als het gaat om het gebruik van het monument is het een ander verhaal. Op dat punt is nog veel winst te behalen. Maar hoe doe je dat zonder dat de gebouwen hun cultuurhistorische waarde verliezen? Op de eerste plaats kan het energieverbruik vaak een stuk zuiniger. Maar voor elk monument is de situatie anders, dus een monument verduurzamen vraagt altijd om maatwerk. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed biedt daarom advies aan maar ook informatie en kennis. Voor zowel eigenaren van monumenten als voor professionals.

Zelfscan monumenten.nl verduurzamen

Zelfscan Duurzaam Monument

Wil je weten welke duurzame maatregelen passen bij jouw monument? Doe de gratis Zelfscan Duurzaam Monument en ontdek snel hoe je jouw monument energiezuiniger maakt.

Restauratiefonds 
 Duurzame Monumenten-Lening

Duurzame Monumenten-Lening

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je jouw monument energiezuiniger maken? Bekijk dan of het mogelijk is een Duurzame Monumenten-Lening aan te vragen via het Restauratiefonds.

Ontzorgingsprogramma helpt monumenteigenaren

Heb je ondersteuning nodig bij het energiezuiniger maken van je rijksmonument? Door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt tot eind 2025 begeleiding en advies geboden

Mogelijkheden energiezuiniger maken van monumenten

Is jouw pand klaar voor de duurzame toekomst? Bekijk de maatregelen op De Groene Menukaart.

Meer over monumenten en duurzaamheid