Geheimen van de Oudorperpolder

De werkelijke geschiedenis van de verdwenen kastelen

De serie ‘Verdwenen Kastelen van West-Friesland‘ met Stadsarcheoloog Nancy de Jong en erfgoedspecialist Marius Bruijn is te zien op het tv-kanaal van NH. De aflevering over Kasteel de Middelburg kun je vanaf zondag 14 april bekijken en over kasteel de Nieuwburg vanaf zondag 21 april om 17.40 uur. (Illustratie kasteel van NH nieuws).

Verdwenen Kastelen van West-Friesland NH nieuws

In de gemeente Alkmaar ligt net buiten het historisch centrum een groene oase, de Oudorperpolder. Het is het toonbeeld van een prachtig rustiek Hollands weidelandschap met strijkmolens en broedgebied voor vele weidevogels.

Weinig van wat je hier nu aantreft, doet nog vermoeden dat zo’n 700 jaar geleden de aanblik van deze polder gedomineerd werd door twee grote kastelen en dat het een strijdtoneel geweest is van de lange strijd tussen Holland en de West-Friezen. En dat is nou precies de kans die hier ligt voor onze archeologen en voor iedereen die van historie houdt: Ons weer bewust maken van deze geschiedenis. En dat niet alleen! We ontdekken ook steeds nieuwe dingen die aangeven dat die geschiedenis er op sommige punten anders uitziet dan altijd werd gedacht. En we bieden de mogelijkheid om die geschiedenis als het ware opnieuw te beleven door onze verhalen en ontdekkingen. Het is een project in wording dat nog volop in beweging is. Op deze pagina’s houden we je op de hoogte met steeds de laatste nieuwtjes en verhalen.

Geofysisch onderzoek

De basis van het project wordt gevormd door een grootschalig geofysisch onderzoek dat uitgevoerd wordt door Saricon BV in samenwerking met het Archeologisch Centrum van de gemeente Alkmaar. Alkmaar kent een zeer rijke historie en als innovatieve gemeente zien we het als uitdaging prachtige resultaten te behalen met nieuwe niet destructieve technieken. Zo voegen we niet alleen iets toe aan de geschiedenis van Alkmaar, maar ook de geschiedenis in het algemeen én aan de ontwikkeling van deze technieken.

Serie met Stadsarcheoloog Nancy de Jong en erfgoedspecialist Marius Bruijn: Verdwenen Kastelen van West-Friesland

Op het tv-kanaal van NH Nieuws

Wat hebben verdwenen Middeleeuwse kastelen met ons dagelijks leven te maken? Meer dan je zou denken! Ondanks dat deze kastelen zijn verdwenen, toont nieuw onderzoek aan dat de geschiedenis van de West-Friese kastelen van Floris de Vijfde zich voortdurend ontwikkelt. En zelfs anders ligt, dan werd gedacht. Een zoektocht door de tijd in het West-Friese landschap, gepresenteerd door erfgoedspecialist Marius Bruijn.  Lees het artikel.

Verdwenen Kastelen is vanaf 31 maart iedere zondag om 17.40 uur te zien op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508, ODIDO 50) en herhaaldelijk de uren daarna. Ook WEEFF zendt de serie uit.

Zondag 7 april: kasteel Nuwendoorn
Zondag 14 april: kasteel Middelburg, Oudorperpolder Alkmaar
Zondag 21 april: kasteel Nieuwburg, Oudorperpolder Alkmaar

Zondag 28 april: Kasteel Radboud

(Illustratie kasteel van NH nieuws).

Uniek in Nederland: Alkmaars kasteel had een barbacane en dat is ‘ontzettend gaaf’

Middeleeuwse brug ontdekt onder kasseien van Munnikenweg in Oudorp