Geheimen van de Oudorperpolder

De werkelijke geschiedenis van de verdwenen kastelen

In de gemeente Alkmaar ligt net buiten het historisch centrum een groene oase, de Oudorperpolder. Het is het toonbeeld van een prachtig rustiek Hollands weidelandschap met strijkmolens en broedgebied voor vele weidevogels.

Weinig van wat je hier nu aantreft, doet nog vermoeden dat zo’n 700 jaar geleden de aanblik van deze polder gedomineerd werd door twee grote kastelen en dat het een strijdtoneel geweest is van de lange strijd tussen Holland en de West-Friezen. En dat is nou precies de kans die hier ligt voor onze archeologen en voor iedereen die van historie houdt: Ons weer bewust maken van deze geschiedenis. En dat niet alleen! We ontdekken ook steeds nieuwe dingen die aangeven dat die geschiedenis er op sommige punten anders uitziet dan altijd werd gedacht. En we bieden de mogelijkheid om die geschiedenis als het ware opnieuw te beleven door onze verhalen en ontdekkingen. Het is een project in wording dat nog volop in beweging is. Op deze pagina’s houden we je op de hoogte met steeds de laatste nieuwtjes en verhalen.

Geofysisch onderzoek

De basis van het project wordt gevormd door een grootschalig geofysisch onderzoek dat uitgevoerd wordt door Saricon BV in samenwerking met het Archeologisch Centrum van de gemeente Alkmaar. Alkmaar kent een zeer rijke historie en als innovatieve gemeente zien we het als uitdaging prachtige resultaten te behalen met nieuwe niet destructieve technieken. Zo voegen we niet alleen iets toe aan de geschiedenis van Alkmaar, maar ook de geschiedenis in het algemeen én aan de ontwikkeling van deze technieken.