Terug naar het overzicht

Molen C (strijkmolen)

Geopend op ZATERDAG van 10.00 – 17.00 uur

Informatie over het monument

Molenkade 7, 1829 HZ Alkmaar

Door de droogmaking van de polder Heerhugowaard kon men daar het boezemwater uit de andere polders niet meer kwijt en werd besloten om een extra ’trap’ in de molenbemaling aan te leggen. Het water uit de Raaksmaatboezem werd naar de Schermerboezem gemalen welke 40 cm hoger lag.

Voor dit doel werden er, rond 1630, zes molens gebouwd langs de huidige Hoornsevaart. De molens kregen de namen A, B, C, D, E en F. 

Molen F, aan het eind van de rij, was in 1688 al door brand verloren gegaan en niet meer opgebouwd. In 1941 werd het peilverschil opgeheven en verloren de molens hun functie. Molen A, de eerste molen gezien vanaf Alkmaar, werd geschonken aan het Openluchtmuseum in Arnhem. In de oorlogsjaren is een bom op de loods gevallen waar de molen lag opgeslagen en de restanten zijn opgestookt om de Arnhemse vluchtelingen te verwarmen. 

De molens zijn sinds 2000 eigendom van de Molenstichting Alkmaar en omstreken. De stichting heeft haar molens grondig gerestaureerd met de oorspronkelijke situatie als uitgangspunt. Daarbij staat het bewonen en de draaivaardigheid van de molens voorop. Alle molens worden bewoond door gediplomeerde molenaars die zijn opgeleid door het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Het achtkant is van eikenhout en de romp en kap zijn met riet gedekt. De kap kruit op houten rollen en kan van binnen uit op de wind gedraaid worden. Oorspronkelijk waren de molens uitgerust met een scheprad welke in de 19de eeuw is vervangen door een vijzel (schroef van Archimedes). Het wiekenkruis is van het oud-Hollandse type waar zeilen kunnen worden bijgezet bij weinig wind.

Bekijk ook de Kijksleutel van deze plek, met leuke en interessante weetjes.

Rolstoeltoegankelijk: nee

Bouwjaar en bouwstijl
Rond 1630, achtkante Noord-Hollandse binnenkruiers.

Blikvangers en wetenswaardigheden

  • Is tweemaal geteisterd door brand,
  • na de brand op eerste kerstdag 2004 is het interieur op authentieke wijze herbouwd,
  • enige maalvaardige molen van de rij. Maalt met een vijzel in een circuit,
  • bewoond door een vrouwelijke molenaar.

Bekijk deze plek op Google Streetview

Kijkje door het sleutelgat

Monumenten in de buurt