Programma zaterdag nog in de maak

Het Open Monumentendagweekend is dit jaar op zaterdag 9 en zondag 10 september. Aan het programma voor dit jaar wordt nog hard gewerkt. Vanaf juni kun je het hieronder vinden. Om alvast een idee te krijgen van hoe zo’n weekend er ongeveer uitziet, hebben we het programma van vorig jaar nog even laten staan.

(PROGRAMMA VORIG JAAR!)

10 september 2022

Het Open Monumentendagweekend is dit jaar op 10 en 11 september. Op zaterdag 10 september in Alkmaar, Oudorp & Koedijk. En op zondag 11 september zijn de monumenten open in de mooie dorpen in Schermer, Graft & De Rijp. Zo kun je een heel weekend genieten van monumenten in de hele gemeente Alkmaar. Bekijk ook het Coole Kinderactiviteitenprogramma
En bekijk hier het programma voor zondag.

Scroll nog even verder voor: Monumenten op afspraak, exposities, demonstraties en muziek, varen tussen monumenten en verhalen in de buitenlucht.

51 monumenten open op zaterdag

Op zaterdag 10 september zijn er maar liefst 51 monumenten geopend voor publiek. Je kunt dan tussen 10.00 en 17.00 uur binnenlopen om een kijkje te nemen. Een overzicht vind je op onze digitale kaart.
Ook zijn er dit jaar weer zeven monumenten op afspraak te bezoeken (zie hieronder).
Overigens kan het programma tot het laatste moment wijzigen. Houd deze website in de gaten voor updates en volg ons ook via onze sociale media kanalen.

7 Monumenten op afspraak

Terug van weggeweest: de monumenten op afspraak. Er zijn dit jaar zeven monumenten die vanwege de ruimte of de kwetsbaarheid van het monument alleen op afspraak te bezoeken zijn. Je kunt hiervoor een gratis ticket bestellen vanaf 1 september 18.00 uur. Wees er snel bij, want er is altijd veel animo voor deze kaartjes. Let op: de kaarten zijn alleen digitaal te bestellen!

Papieren plattegrond als routegids

Ja, we weten het, alle informatie over Open Monumentendag is digitaal beschikbaar. Maar we weten ook dat veel mensen het fijn vinden om een papieren plattegrond in handen te hebben die ze kunnen gebruiken als routegids. Daarom hebben we ook dit jaar weer een kleurige plattegrond laten drukken voor beide dagen. Vanaf ongeveer 20 augustus verkrijgbaar bij bibliotheken, musea en horeca in en rond de gemeente Alkmaar.

Grote Sint Laurenskerk: Historische markt, coole kinderactiviteiten en vertrekpunt wandelingen

Sinds jaar en dag is de Grote Sint Laurenskerk in het centrum van Alkmaar het centrale punt voor Open Monumentendag. Daar zijn de kinderactiviteiten, daar is de informatiekraam van de Vakgroep Erfgoed Alkmaar én daar is de Historische markt.

Historische markt

Op de Historische markt tref je dit jaar:

 • Vakgroep Erfgoed Alkmaar (de gemeentelijke archeologen, monumentenspecialisten en bouwhistorici, tevens organisator Open Monumentendag Alkmaar)
 • Historische Vereniging Alkmaar
 • Restauratieatelier Edwin van den Brink
 • 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
 • Cor Raven met zijn Legobouwwerken
 • Schermer Molens Stichting
 • Molenstichting Alkmaar
 • Kunstschilder Jan Hoek
 • Monumentenwacht Noord-Holland
 • Regionaal Archief Alkmaar
 • Stichting Het Grote Raam
 • Stichting Truus Wijsmulller
 • Weefkring Alkmaar
 • Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk

Monumentale wandelingen om 11.00 en 14.00 uur

Terug van weggeweest, zijn de monumentale stadswandelingen, onder begeleiding van een gids. Om 11.00 en om 14.00 uur vertrekt een deskundige gids met een groepje belangstellenden voor een mooie monumentale wandeling door de stad. Wandel je mee? Meld je dan even voor vertrek (11.00 of 14.00 uur) bij het informatiepunt bij de hoofdentree van de kerk.

Coole kinderactiviteiten

Net als andere jaren zijn er ook dit jaar weer coole kinderactiviteiten in verschillende monumenten en natuurlijk in de Grote Sint Laurenskerk in het centrum, waar we weer een uitgebreid programma aanbieden:

Exposities, demonstraties en muziek

 • Atelier Arie Koning, Luttik Oudorp 79: Expositie abstracte bloemschilderijen Arie Koning
 • Ateliers Kerrebijn, Luttik Oudorp 79A: Expositie eigen werk van leden van het Alkmaars Kunstenaars Collectief: schilderijen, etsen, fotografie, beeldhouwwerk, keramiek
 • Kapelkerk, Laat 80: Optredens kamerkoor Hollands Vocaal Ensemble om 12.30 en om 13.30 uur
 • Bunker uit WOII, Harddraverspad 1815 (Wilhelminalaan): demonstratie ladingsdrager tank Goliath
 • De Glazenier, Fnidsen 58: demonstratie vervaardigen en restaureren glas-in-lood en gebrandschilderd glas
 • Grafisch Atelier (voormalige Wilhelminaschool), Doelenstraat 23: demonstratie ambacht grafische technieken en tentoonstelling kunstenaarsboeken en prenten van Frans Baake
 • Het voormalige volks Badhuis, Kwerenpad 11: expositie Schilderijen en verkoop kunstkaarten Anna Mul (Anuka)
 • ’t Kruithuisje op het Bolwerk: expositie Derkje ter Brugge
 • Kunstuitleen, voormalige Ambachtsschool, Bergerweg 1: Expositie ONTMOETEN, grafiektentoonstelling i.s.m. Grafisch Atelier Alkmaar en tussen 14.00 en 16.00 uur: Leden dichterskring Alkmaar dragen voor uit eigen werk
 • Maalderij de Gouden Engel, Kanaaldijk 235, Koedijk: expositie Historische Vereniging Koedijk, maaldemonstratie (bij goede wind). Rondleidingen om 11.00 uur en 15.00 uur. En speciaal voor de kinderen: speurtocht, bellenblazen en molentjes maken.
 • Molen C, Molenkade 7: rondleidingen en demonstraties van het molenambacht (draaien bij voldoende wind) vanaf 10.30 uur.
 • Molen D, Molenkade 8: demonstratie molenambacht
 • Oud-Katholieke Parochiekerk, Nassaulaan 43: rondleidingen in kleine groepjes inclusief bezichtiging unieke plafond
 • Pakhuis de Korenschoof (Kerssens de Ruiter Architecten), Luttik Oudorp 81: expositie van enkele vondsten uit opgravingen in het centrum van Alkmaar plus een kijkje achter de schermen bij Kerssens I de Ruiter Architecten
 • Sint Laurentiuskerk Oudorp, Herenweg 77, Oudorp: Orgelmuziek om 11.00 en 14.00 uur. Naast de kerk zijn er nog een aantal rijksmonumenten op het terrein, te weten de pastorie, de pastorietuin, het Stroomerlaantje, de toegangshekken, het kerkenbos, de muur van het kerkhof, het kerkhof zelf en een aantal graven (priestergraf, familiegraf Stroomer, familiegraf de Wit, familiegraf Graaf).
 • De Terp (het witte kerkje), Kerklaan 4, Oudorp: orgelmuziek
 • Synagoge, Hofstraat 15 (let op: Open op zondag ipv zaterdag): rondleidingen en een boekenmarkt
 • Woonhuis Kennemerstraatweg 137: expositie Alienation en boeiende verhalen van de bewoners over de geschiedenis van deze plek
 • Woonhuis Verdronkenoord 37: rondleidingen elk halfuur
 • Woonhuis Galerie de Sleutel, Verdronkenoord 18-20: expositie schilderijen Inge Koetzier van Hooff

Varen tussen monumenten

Er is een veerdienst tussen het dieselgemaal Overdie-Achtermeer en varend monument dienstvaartuig De Bulgia. Stap op bij de Bulgia aan de Voormeer en de Alkmaarse zeekadetten brengen je met hun bootjes naar het dieselgemaal.

Vive les Gueux

Ook dit jaar zijn de zingende muzikanten en vertellers van Vive Les Gueux weer van de partij. Je kunt ze overal tegenkomen in de stad, tussen of bij verschillende deelnemende monumenten.

10 Verhalen in de buitenlucht

We zijn ermee begonnen in coronatijd, als alternatief voor activiteiten ín de monumenten. Maar de verhalen in de buitenlucht waren zo’n groot succes, dat we er een blijvertje van hebben gemaakt. Het programma is nog niet definitief, dus houd de website in de gaten voor eventuele wijzigingen. (Een voorlopig overzicht vind je onder de foto’s)

Wanneer?

Zaterdag 10 september tussen 13.00 en 16.00 uur
Elk half uur een verhaal
over de geschiedenis van deze plek:
Start: 13.00 uur, 13.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en 15.30 uur

Waar?

(Voorlopige programma, check 1 dag van tevoren voor het definitieve overzicht!)

 1. Waagplein: geschiedenis van de Waag
 2. Victoriepark: alles over deze historische hotspot
 3. Strijkmolen D Oudorp: verhalen van de molenaar
 4. Doelenveld: over de voormalige schutterij
 5. Ringersfabriek: over de oude chocoladefabriek
 6. Bij ’t Kruithuisje op het Bolwerk
 7. Schelphoek (bij voormalige Zoutziederij)
 8. Binnentuin Stadhuis Langestraat
 9. Voormalige Ambachtschool Bergerweg
 10. Munnikenweg 88: (Binnen! In de boerderij van de OKB is een fototentoonstelling te zien over 750 jaar Munnikenweg en er is de hele dag een verteller aanwezig, dus niet alleen op de aangegeven tijden!)

De beiaardier speelt en vertelt

Christiaan Winter, onze stadsbeiaardier, opent op zaterdagochtend 10.00 uur officieel het Open Monumentendagweekend met live spel op het carillon van de Waagtoren.
Vervolgens geeft hij de hele dag rondleidingen door de Waagtoren, inclusief carillon. Voor deze rondleidingen is een ticket nodig. Vanaf 1 september gratis te bestellen.
Lees hier meer over Christiaan Winter en de carillons in Alkmaar.

OPENINGSTIJDEN EN -DAGEN

Zaterdag 10 september Alkmaar, Oudorp & Koedijk van 10.00 tot 17.00 uur
Zondag 11 september Schermer, Graft & De Rijp van 11.00 tot 17.00 uur