Programma zondag

Het Open Monumentendagweekend is dit jaar op 11 en 12 september. Op zaterdag 11 september in Alkmaar & Oudorp. En op zondag 12 september in de mooie dorpen rond Schermer, Graft & De Rijp. Zo kun je een heel weekend genieten van monumenten in de hele gemeente Alkmaar.
Bekijk ook het programma voor zaterdag.

24 monumenten open op zondag

Op zondag 12 september, van 11.00 tot 17.00 uur, zijn er 24 monumenten open in de mooie dorpen rond Schermer, Graft & De Rijp. Uitzondering is de Synagoge in het centrum van Alkmaar, die is ook op zondag open. Bekijk de digitale kaart om te zien welke monumenten zondag open zijn. We hebben op dit moment nog steeds te maken met corona. Vandaar dat alleen monumenten open zijn waar je gemakkelijk 1,5 meter afstand kunt houden (dit jaar geen monumenten op afspraak!) en vandaar ook dat dat het programma tot het laatste moment kan wijzigen. Houd deze website in de gaten voor updates en volg ons ook via onze sociale media kanalen.

Verhalen in de buitenlucht

Wegens groot succes vorig jaar, gaan de verhalen in de buitenlucht op herhaling. Het programma is nog niet definitief, dus houd de website in de gaten voor eventuele wijzigingen. (Een voorlopig overzicht vind je onder de foto’s)

Wanneer?

Zondag 12 september van 11.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 15.30 uur
Elk half uur een verhaal.

Starttijden: 11.00 uur, 11.30 uur, 12.00 uur, 12.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en 15.30 uur

(Voorlopig programma, check 1 dag van tevoren voor het definitieve overzicht)

  • Raadhuis De Rijp: ontstaan van De Rijp met muziek van Vive les Gueux
  • Tuin museum Jan Boon: over Jan Boon (Museum zelf is gesloten)
  • Raadhuis Graft: over de zerkenvloer naast het raadhuis (LET OP: deze verhalen gaan niet door! Er staat wel een zuil bij de zerkenvloer met gesproken informatie en er zijn vrijwilligers aanwezig die ook graag vertellen over de zerkenvloer)
  • Noordeinder Vermaning: over slibaardewerk van het Schermereiland
  • Raadhuis Grootschermer: Auteur Bob Kiel over de werkelijke rol van Leeghwater
  • Museummolen: over twee gerestaureerde boerenwagens en transport in vroeger tijden
  • Tuin de Groene Zwaan: over de walvisvaart

De beiaardier speelt en vertelt

Christiaan Winter, onze stadsbeiaardier, opent op zaterdagochtend 10.00 uur officieel het Open Monumentendagweekend met live spel op het carillon van de Waagtoren in Alkmaar.
Zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur is hij aanwezig bij de Grote Kerk in De Rijp waar hij live spel op het carillon zal afwisselen met het vertellen van verhalen. Elk half uur een verhaal.
Lees hier meer over Christiaan Winter en de carillons in de gemeente Alkmaar.

JEUGD

Op Open Monumentendag, ZATERDAG 11 september, zijn er weer coole kinderactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in het centrum.
Kinderen van 4 tot 12 zijn tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom voor een leuk en leerzaam programma. Voor het eerst dit jaar, wordt een mini-editie van de coole kinderactiviteiten gehouden in de Grote Kerk van Schermerhorn. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn daar tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom voor onder meer het bouwen van een eigen monument van afvalkarton.

OPENINGSTIJDEN EN -DAGEN

Zaterdag 11 september Alkmaar & Oudorp van 10.00 tot 17.00 uur
Zondag 12 september Schermer, Graft & De Rijp van 11.00 tot 16.00 uur