Puzzelen met glas en zaden

Vondst op vrijdag

25 augustus 2023

Gisteren was het weer vrijwilligersdag in het Archeologisch Centrum. Kees Tiebie en Sjaak Waterlander helpen ons dan met allerlei klusjes. Sjaak ging aan de slag met het uitzoeken van gruis. Gruis, dat overbleef na het spoelen van de vondsten uit de opgegraven beerput aan de Boterstraat.

Op de eerste foto zien we de laatste hoeveelheid gruis, die bestaat uit veel kalk, baksteengruis, schelpen, mosselen, oesters, zaadjes en botjes. Na uren en uren sorteren resulteert dit uiteindelijk in een heleboel aparte hoopjes zaad en botjes, allemaal gerangschikt naar soort. Uiteindelijk leidt dit alles tot een rapportage van wat er allemaal werd gegeten in vroegere tijden binnen de muren van het pand waar de opgraving plaatsvond.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Intussen begonnen we ook met het sorteren van het gevonden glaswerk uit dezelfde beerput. Het glaswerk is behoorlijk versnipperd maar omdat het schijnbaar niet echt veel voorwerpen zijn, is het geheel nog wel te overzien. Op de tweede foto zie je een deel van de scherven. Behalve vensterglas, zijn het scherven van ongeveer zes zogenaamde ‘wafelbekers’, een pasglas, een vetro a fili beker met witte en blauwe diagonaal lopende glasdraden, diverse flesjes, een vogeldrinkbakje en een ijsglasbeker.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De ijsglasbeker heeft een schitterend kleurrijke irrisatie, ontstaan door zuren in de grond. Na vele uren puzzelen en plakken met tape was de beker bijna compleet. Maar helaas, toen hij eenmaal rechtop stond, stortte het hele glas weer in (zie foto 3). Maar wees gerust, dit glas wordt opnieuw in elkaar gepuzzeld en zal vast en zeker nog eens hier besproken worden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’