Aapjes kijken

Detail op dinsdag

25 april 2023

Op de drukst bezochte plek van de zaterdagavond is het dringen om aapjes te kijken. In de gevel van Gunnery’s Irish Pub aan het Verdronkenoord 123 (bij de Platte Stenenbrug in Alkmaar), tref je vier aapfiguren in de gevel. Precies op ooghoogte zitten deze apen gehurkt te kijken naar het voorbijlopende publiek. Is het hier nou aapjes kijken of staat het uitgaanspubliek juist te kijk?

Op het eerste gezicht, vanwege de groene laag, lijken de beeldjes van koper te zijn gemaakt. Ze blijken echter van keramiek te zijn, wat ook enigszins logisch is, gezien de maker. De beeldjes zijn namelijk gemaakt door de Nederlandse keramist en beeldhouwer Willem Coenraad Brouwer (1877-1933). Het materiaal is hoogstwaarschijnlijk terracotta met een glazuurlaag die maakt dat het op koper lijkt. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

In zijn werkplaats in Leiderdorp maakte en verkocht Brouwer meer soorten bouwkeramiek. Zijn grootste opdracht was het Vredespaleis in Den Haag waar hij honderden elementen voor mocht leveren. Brouwer heeft trouwens meer aapfiguren in keramiek gemaakt, vaak in Amsterdamse Schoolstijl en in gehurkte houding.
De gevel van Verdronkenoord 123 is trouwens in 1913 ontworpen door de bekende Alkmaarse architect Jan Wils, onder meer bekend van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Deze Alkmaarse grachtengevel is één van zijn vroegste werken.

Overigens is er discussie onder het uitgaanspubliek over de vraag of de beeldjes inderdaad aapjes voorstellen of dat het mannetjes zijn. Wat vind jij?

Dit detail is uitgelicht door stagiaire Zoë Gelderman en haar stagebegeleider en monumentenadviseur Christiaan Griffioen