Bronzen voordeur

Detail op dinsdag

21 februari 2023

In het Emmakwartier, aan de Steijnstraat 1 in Alkmaar, staat een bijzonder woonhuis met een uitzonderlijke voordeur. Hij is namelijk helemaal bekleed met brons!

Dit was oorspronkelijk het linker huis van een rijtje van drie keurige herenhuizen van rond 1900. In opdracht van huisarts dr. Maats echter, verbouwde architect Laurens Groen het huis in 1935 tot iets buitengewoons. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Aan de zijgevel kwam de entree voor de dokterspraktijk. En aan de voorgevel kwam de hoofdentreedeur naar de royale bovenwoning van de familie Maats met hun zeven zonen.
De woning was overigens ook via een stenen buitentrap achterom bereikbaar. De hoofdentree werd vervolgens omlijst met monumentaal getrapt metselwerk. En de deur zelf werd helemaal bekleed met brons. Behalve deze deur, is in Alkmaar nog slechts één andere bronzen buitendeur bekend. En die zit in een winkelpui aan het Ritsevoort, waar de Wereldwinkel is gevestigd.

Elke week kiest één van onze monumentenadviseurs een detail uit om nader te beschrijven. Dit detail werd uitgelicht door Anne Pauptit.