De klompen van de molenaar

Detail op dinsdag

23 mei 2023

Molens zijn houten machines. Vrijwel alles aan Strijkmolen B in Alkmaar (1630) is dan ook functioneel. Maar de grote houten haken naast de buitendeur zijn raadselachtig. Totdat je de klompen van de molenaar eraan ziet hangen. Lekker in de wind, zonder dat ze weg waaien of vol regenen.

Echte Hollandse houten klompen zijn al vijftig jaar het dagelijkse schoeisel van molenaar Arie Groot van Strijkmolen B aan de Molenkade 6. Net als de meeste andere molenaars draagt hij ze bij het uitoefenen van zijn functie als vrijwillig molenaar. (Tekst gaat verder onder de foto)

Arie houdt de molen draaiend en zorgt dat hij er netjes bij staat. Daarnaast ontvangt hij vaak groepen van bijvoorbeeld scholen om te laten zien hoe een molen werkt.

Open Monumentendag

En in september zet Arie Groot al jarenlang, ieder jaar opnieuw, de deuren van zijn molen wagenwijd open voor de vele belangstellende bezoekers van Open Monumentendag. Ook dit jaar doet hij weer mee op zaterdag 9 september!

Lintje!

Voor zijn jarenlange inzet voor Alkmaar werd Arie vorige maand tijdens de lintjesregen officieel benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Wij hopen natuurlijk van harte dat Arie zijn molenaarsklompen nog lange tijd dagelijks van hun haken zal halen.

Dit detail werd uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur.