Een oud stemgeluid in kerkje Oterleek

Detail op dinsdag

11 april 2023

Het detail van vandaag is een oude klok in een relatief nieuwe kerk. In 1921 werd de bouwvallige Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat in Oterleek gesloopt. En drie jaar later werd het volledig nieuw gebouwde en modern vormgegeven kerkje in gebruik genomen. Maar geheel onzichtbaar voor voorbijgangers, is bovenin de toren nog een stukje van de oude kerk bewaard gebleven.

Daar hangt een opvallend rijk geornamenteerde bronzen kerkklok, die aan de hand van de inscripties gemakkelijk te dateren is. Hij komt uit 1633. Van de zeventiende-eeuwse kerk bleef verder alleen nog een handvol graftegels bewaard, die nu als stapstenen in het grasveld rond de kerk liggen. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Overigens staat de huidige kerk op een oeroude plek. Voordat het kerkje uit 1633 werd gebouwd, stond op deze plek volgens oude kaarten al een laatmiddeleeuwse voorganger. En ook aan dat kerkgebouw gingen weer één of meerdere voorgangers vooraf. Want al rond 1100 is er sprake van een kapel in Oterleek. Het is daarom de vraag wat er eerder was: de dijk (de Dorpstraat) die bij de kerk een lichte knik maakt? Of de huidige lichte verhoging waar de kerk op staat en waar de dijk bij de aanleg op kan zijn gericht? Het antwoord hierop moeten we schuldig blijven. Wat we nog wel kunnen vertellen, is dat deze kerk uit 1921 sinds vorig jaar een gemeentelijk monument is.

Elke week kiest één van onze monumentenadviseurs een detail uit om nader te beschrijven. Dit detail werd uitgelicht door Anne Pauptit.