Gevelsteen met kaasberrie

Detail op dinsdag

24 oktober 2023

Het Detail van vandaag is beschreven door Zifio Witte, student bij Vonk (voorheen Clusius) in Alkmaar. Zifio liep een week stage bij de monumentenadviseurs van het team Erfgoed bij de gemeente. Samen met Anne Pauptit bezocht hij onder meer een beeldbepalend pand aan de Achterstraat, dat bijna iedereen wel kent en dat op dit moment in de steigers staat.

Dit Detail op Dinsdag gaat over een gevelsteen op een pand in de Achterstraat 15 dat is gebouwd in 1915. Het kaaspakhuis was oorspronkelijk van A. Henneman en vroeger liep het pand door tot aan het Waagplein. De plek waar de kaasmarkt is en waarschijnlijk ook de kaas uit dit pakhuis werd verhandeld. Maar het pakhuis staat al even niet meer aan het Waagplein omdat er een rij huizen tussen is gebouwd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Op de voorgevel van het pand, naast de bovenkant van de deur en tussen de ramen, zitten drie mooie gevelstenen met de afbeelding van een kaasberrie met kaas erop. De gevelstenen zijn waarschijnlijk gemaakt door keramist W.C. Brouwer. De berries werden vroeger trouwens niet alleen voor kaas gebruikt. Ze waren ook handig om zware spullen te verplaatsen in de bouw (foto 3) of zelfs om snel schotels met warm eten op tafel te krijgen, bijvoorbeeld bij de ridderzaal in kasteel Ammersoyen in Gelderland.

Op foto 4 zie je het pakhuis in gebruik (gevonden op Flickr van Reinier Sierag)