Gevelsteen Rechthuis in Schermerhorn

Detail op dinsdag

3 maart 2020

Het detail van deze dinsdag is een gevelsteen van het voormalig Rechthuis aan het Westeinde 1 in Schermerhorn. Dit gepleisterde gebouwtje heeft een zadeldak en (aan de noordkant) een topgevel met twee aanzetkrullen in rococo-stijl. Op de andere gevel zien we, behalve een steen met het bouwjaar 1766, ook de gevelsteen van de foto, waarop de zogeheten rechtspraak van Salomo (of Salomon) wordt uitgebeeld. Het is het bekende verhaal waarin twee moeders strijden om een baby van wie ze allebei zeggen dat het hun eigen kind is.

Deze rechtspraak van Salomon zie je ook terug op een andere plek in hetzelfde dorp. In de Grote kerk van Schermerhorn is namelijk één van de prachtige gebrandschilderde ramen aan dit verhaal gewijd. Ook hier zie je Salomo en de twee moeders die elkaar het kind betwisten, terwijl een soldaat al klaarstaat om het kind te doorklieven. De echte moeder (die uiteindelijk zal zeggen dat het kind dan maar naar de andere vrouw moet) knielt voor Salomo. Naar deze beroemde rechtspraak wordt nog altijd verwezen met de term ‘salomonsoordeel’, als het gaat om een wijze uitspraak bij een ingewikkelde zaak.

Weer even terug naar het rechthuisje: Sinds dit in gebruik genomen is als woonhuis(je) zijn in eerste instantie een paar oorspronkelijke elementen verdwenen, zoals bijvoorbeeld de leeuw op de top en de eerder genoemde rococokrullen. Verder is de voordeur van het oorspronkelijke rechthuis ooit vervangen door een raam. Maar na een latere renovatie is de buitenkant weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Foto’s: Ritske Velstra