Gevelsteen van het Zwarte Kerkje in Zuidschermer

Detail op dinsdag

Ons detail van vandaag is een gevelsteen van het Zwarte Kerkje in Zuidschermer. Het oorspronkelijk houten Zwarte Kerkje was ooit de tweede kerk in Schermer. Na de bouw van de eerste kerk aan de Noordervaart in 1662-1663 was het geld zo goed als op. En zo kwam er hier, aan de Zuidervaart, rond 1665, een eenvoudig klein kerkje van hout.

Het kerkje kreeg de vorm van een stolpboerderij en onder de kap kwam ook de kosterwoning. Het kerkje heeft zijn naam te danken aan de zwarte teer waarmee het hout destijds was bedekt. In het begin deed het kerkje ook dienst als school, maar in 1790 werd een apart schoolgebouw aangebouwd, dat in gebruik was tot 1900. In 1834 maakte het hout plaats voor stenen muren. En uit dat jaar komt dus onze gevelsteen.
Wel zijn het houten torentje en natuurlijk de naam van het kerkje gebleven.

Sinds 1984 is het Zwarte Kerkje niet meer in gebruik als kerk. Het Zwarte Kerkje en het schooltje zijn rijksmonumenten, en hebben een sociale functie als dorpshuis en onderkomen voor verenigingen. Het Zwarte Kerkje wordt (buiten coronatijd) ook gebruikt voor, vergaderingen, cursussen, kleine concerten en exposities en is een officiële trouwlocatie van de Gemeente Alkmaar.

Foto’s: Ritske Velstra