Hufterproof kerkraam

Detail op dinsdag

14 februari 2023

Er was een tijd dat het heel gewoon, of zelfs noodzakelijk was om kerkramen te beschermen tegen vandalisme. Dit raam van de Kapelkerk aan de Laat is daar een goed voorbeeld van.

Of het te maken heeft met de populariteit van social mediakanalen als TikTok en Instagram, weten we niet, maar het is opvallend dat de laatste jaren ramen van kerken doorgaans netjes heel blijven. Bij de laat Middeleeuwse Kapelkerk aan de Laat werden de ramen destijds beschermd met gegolfd kopergaas. Dit werd voor de glas-in-loodramen gespannen. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Toen de kerk tussen 2002 en 2004 werd gerestaureerd, zijn speciale bronzen bevestigingskruisjes ontworpen en gegoten om het gaas op de stenen raamstijlen te bevestigen.
Door de vorm en de kleur van het materiaal vallen ze bijna niet op. Ook het gaas zelf is niet opvallend zichtbaar. Al geeft het wel een donkere waas in het gevelbeeld.

Elke week kiest één van onze monumentenadviseurs een detail uit om nader te beschrijven. Dit detail werd uitgelicht door Anne Pauptit.