Huis als hoofdprijs

Detail op dinsdag

5 december 2023

Bij het onderzoek naar de authentieke details van een huis komt soms geluk kijken. Bij Stationsweg 42 was de vraag, hoe de roedenverdeling van de ramen in de dakkapellen was, bij het bouwen. Maar de oorspronkelijke bouwtekeningen ontbreken, en de eerste foto’s van het pand, lijken pas veertig jaar na de bouw gemaakt te zijn.

Wel is bekend, dat aannemer J.G. Schaaf Jz deze rij van zeven gelijke huizen in 1922 bouwde. Waarschijnlijk zijn hier voor de eerste keer in Alkmaar de gestandaardiseerde binnendeuren van het merk Bruynzeel toegepast. Dat is niet aan de buitenkant zichtbaar, maar wel bijzonder. Die Zaanse deurenfabriek, ook bekend van de keukens en de kleurpotloden, werd in 1921 opgericht.

En de huidige bewoner kwam met een advertentie uit 1925, waarop het huis al is afgebeeld. Met zes ruiten in de dakkapel, die verder erg slank is gedetailleerd.

Dit ‘heerenhuis’ blijkt dus de hoofdprijs te zijn geweest, van een loterij die in 1925 werd georganiseeerd ten bate van het nieuwe ziekenhuis. En wat voor een hoofdprijs! De tegenwaarde was destijds maar liefst achtenhalf duizend gulden…

Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar