Inbraakvrij kozijn in Grootschermer

14 maart 2023

In Grootschermer staat een prachtig voormalig raadhuis, dat eigenlijk bestaat uit twee zeventiende-eeuwse openbare gebouwen die zijn samengevoegd. Eén van de ramen in het raadhuis is zowel uit- als inbraakvrij gemaakt.

Het rechthuis van de zogeheten banne Noord-Schermer uit 1652 en het raadhuis van de banne Zuid-Schermer uit 1639 werden in 1938-1939 met elkaar verbonden. Dat nieuwe raadhuis is vervolgens tot 1970 door het gemeentebestuur gebruikt. Hier was niet alleen de vergaderruimte voor het gemeentebestuur, maar ook een burgemeesterskamer, een brandvrij archief en een gevangenis.
Eén van de raampjes in de zuidgevel is zowel uit- als inbraakvrij gemaakt, en zelfs ook vuurbestendig, want het kozijn is van beton. In de crèmewit geschilderde ‘kozijnstijlen’ zijn de afdrukken van de bekistingsplanken waartussen het beton werd gestort, nog zichtbaar. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Elke week kiest één van onze monumentenadviseurs een detail uit om nader te beschrijven. Dit detail werd uitgelicht door Anne Pauptit.