Kunststenen spekbanden

Detail op dinsdag

11 juni 2024

Langs de toen nog landelijke Kennemerstraatweg in Alkmaar liet Pieter Winder in 1885 een rentenierswoning bouwen door timmerman G. Baas van de Oudegracht. Pieter Winder stierf helaas in datzelfde jaar, op 68-jarige leeftijd. Hij heeft dus vrijwel niet van zijn nieuwe huis kunnen genieten. Zijn vrouw Stijntje Kieft echter, was 26 jaar jonger en overleefde haar man ruim vijfendertig jaar.

Voor het nieuwe huis werd, heel toepasselijk, een ontwerp in eclectische stijl gemaakt. Compleet met sierlijke windveer. Dat is het dakoverstek aan weerskanten van het schuine dak dat ervoor zorgt dat wind en regen niet onder de kap komen. Deze windveer heeft een onderrand van gesneden kwastjes en op de geveltop en onderaan het dak op beide hoeken staan opengewerkte gesneden krulornamenten. Doordat het huis vrijwel gaaf bewaard is gebleven, inclusief het tuinhek van smeedijzeren boogjes, kun je je ook vandaag nog voorstellen dat Stijntje prettig oud kon worden, hier op nummer 45.

Het rode baksteen metselwerk van de voorgevel is afgewisseld met grijze kunststenen spekbanden. Kunststeen was in 1885 een vrij nieuw materiaal. Zowel architecten als aannemers zagen er wel toepassingsmogelijkheden voor. Soms was het geloof in de technische superioriteit een reden om voor kunststeen te kiezen. Maar bij deze rentenierswoning zal de kunststeen vanwege de kleur zijn gekozen. Door het grijs-rode streepjesmotief werd op een eenvoudige manier een heel opvallend resultaat bereikt.

Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar