Schampsteen

Detail op dinsdag

31 oktober 2023

Aan het Fnidsen 70 in Alkmaar, op de hoek met het Kleine Glop, voor het rijksmonument waar de winkel van Dani in zit, staat een stuk hardsteen in de bestrating. In de beschrijving van het rijksmonument komt de steen niet voor. Toch is aan de vormgeving te zien, dat hij al ongeveer vier eeuwen oud moet zijn. Het is een stoeppaal, met kenmerkende renaissance vormen. Die vorm is alleen wel erg afgesleten. Kennelijk is deze stoeppaal al heel lang als schamppaal in gebruik. Het pand zelf is in de kern zeventiende-eeuws. Het werd in 1978 gerestaureerd door de Stichting Stadsherstel Alkmaar.

Zo’n schamppaal is bedoeld om langskomend verkeer in een ruime bocht te dwingen. Zo wordt de gevel niet beschadigd door te haastige of onzorgvuldige bestuurders van handkarren of bakfietsen. Of misschien net zo belangrijk: ook de zijdelings uitstekende wielas van de passerende koets blijft onbeschadigd.
Nu is de steen een stille getuige van een ruig en bedrijvig verleden. Waar vroeger misschien vrachtverkeer reed, zijn nu winkelend publiek en toeristen de belangrijkste passanten in dit drukke en gezellige winkelstraatje in de Oude Stad van Alkmaar.

Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar