Historie

Bron: Reliwiki.nl
De Don Boscokerk, is een voormalige stolpkerk in Alkmaar. Dit was een uiterst belangrijke moderne kerk in de vorm van een stolphoeve, zonder toren.

Rooms-katholieke parochiekerk Don Bosco, eind jaren 1950 ontstaan voor de vierde parochie in Alkmaar. Dit was een zeer belangrijke moderne kerk in de wijk Overdie (1961, bureau Thunnissen en Van Kranendonk), een centraalbouw op vierkante plattegrond, in de vorm van een stolpboerderij. Tijdelijk ook in gebruik geweest als Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Per 1 januari 2007 is de kerk gesloten. De slotviering heeft op zondag 31 december 2006 plaatsgevonden. In Overdie wonen vrijwel geen katholieken meer.

In januari 2007 is de inventaris verkocht aan onder andere geïnteresseerde parochianen.
Ondanks diverse acties tot behoud is de kerk gesloopt najaar 2007. Diverse voorwerpen, o.a. delen van de ramen van Joep Nicolas, zijn herplaatst in de Sint Jozefkerk in Alkmaar.

Het orgel uit 1961, van Jos Vermeulen, is in 2007 door orgelbouwer Flentrop overgeplaatst naar de Protestantse Minderbroederskerk in Roermond.

De luidklok van Petit & Fritsen uit 1960, werd in 2011 overgebracht naar de nieuwe klokkenstoel op een begraafplaats in Den Ham (Ov.).