Terug naar de vorige pagina

Errol van der Sijde

Monumentenadviseur

Wat ik doe?

Als monumentenadviseur beoordeel ik onder meer aanvragen voor monumentensubsidies. Voor rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. Elke categorie monument heeft zo zijn eigen uitzonderingen en voorwaarden om aan te toetsen. Verder heb ik contact met monumenteneigenaren en aannemers over onderhoud en restauratie van monumenten. In onderling overleg beoordelen we dan gezamenlijk hoe herstelwerkzaamheden aan het monument op de juiste manier uitgevoerd kunnen worden.

Wat mij beweegt?

Ik denk eigenlijk dat ik de leukste baan van Alkmaar heb. Het is bijzonder dankbaar werk om monumenten en erfgoed te mogen conserveren voor toekomstige generaties. Zo lever je echt een wezenlijke bijdrage aan het algemene belang voor onze maatschappij. Daarbij komt dat alle monumenten anders zijn en je steeds in unieke situaties komt. En vergeet niet alle contacten met externe partijen en natuurlijk ook met collega’s van andere teams binnen de gemeente. Erg waardevol om vanuit deze rol over en weer kennis te delen.

De meeste indruk op mij maakte…

In mei 2020 ben ik in deze functie gestart. Hiervoor werkte ik bij de beroepsbrandweer en later bij de afdeling Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Alkmaar, met name op gebied van brandveiligheid. Wat tot nu toe in mijn nieuwe functie grote indruk op mij maakte, is de parate en technische kennis van mijn collega’s Bram Berkenpas en Henk Krabbendam. Twee zeer ervaren collega’s die in 2021 met pensioen gaan en die hun werk aan mij overdragen. Naast de specialistische opleiding die ik nu volg als professioneel restaurateur, heb ik al veel van hen opgestoken.