Terug naar de vorige pagina

Guus van den Berg

Senior archeoloog

Wat ik doe?

“Als senior archeoloog richt ik me vooral op de uitwerking van gevonden aardewerk en glas. Verder buig ik me over de uitwerking van eerdere onderzoeken. En ik doe natuurlijk ook veldwerk. Mijn specialiteit ligt wel echt bij stadsarcheologie. Ik schrijf ook één keer per week een aflevering van de rubriek Vondst op Vrijdag op Instagram en Facebook. Die rubriek heb ik overgenomen van Rob Roedema toen hij met vervroegd pensioen ging.”

Wat mij beweegt?

“Ik wist al op jonge leeftijd dat ik archeoloog wilde worden. Wij gingen tijdens onze vakanties vaak naar Portugal en Spanje. Op een keer was ik met mijn ouders op een heuvel in Spanje en plotseling liepen we tussen de Romeinse ruïnes. Ik kon zo door hun kamers lopen, tot ongeveer kniehoogte. Dat vond ik zo interessant! Vooral het puzzelen heeft me altijd erg aangesproken. Je moet echt goed kunnen inschatten hoe je te werk gaat bij zo’n opgraving. Hoe pak je het aan, op zo’n manier dat je het beste antwoord krijgt op de vragen die er zijn. Het is eigenlijk net alsof je als een detective bezig ben op een plaats delict. Dat echte ontdekken in het veld, vind ik nog steeds heel fijn. In deze functie ben je van alle markten thuis en je blijft dus ook fysiek lekker bezig. En dan ook nog eens in Alkmaar, de stad waar ik al van jongs af aan mee verbonden ben. Beter had ik het niet kunnen treffen.””

De meeste indruk op mij maakte…

“In 1994 mocht ik helpen bij archeologisch onderzoek in de Grote Sint Laurenskerk. Ik had me net ingeschreven voor de studie Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik na de zomer mee zou beginnen. En ik mocht de hele zomervakantie, zes weken lang, komen graven onder de grafzerken in de Grote Kerk. Dat was echt een mijlpaal. Het feit dat je de dood zo van dichtbij aanschouwt, vond ik wel een beetje spannend. Ik vroeg me van tevoren af hoe ik daarmee om moest gaan. Maar ik merkte dat de archeologen dit onderwerp heel respectvol behandelden.”

“In de loop der jaren heb ik het team vaker mogen helpen. Nog voordat ik hier in 2025 in dienst kwam. Tijdens mijn studie heb ik geholpen met onderzoek aan de Kanaaldijk in Koedijk. Dat was ooit een soort banningsoord voor mensen uit Vrone. Het is kort na 1300 gesticht. Daarvoor was er dus helemaal niks. En zie je ineens die sporen van bewoning met heel veel vondstmateriaal van rond 1300. Daar zat bijvoorbeeld heel veel kogelpotaardewerk bij.”

“Ook de opgraving aan de Koningsweg in 2003 was indrukwekkend. We vonden daar resten van bewoning uit de zestiende eeuw. En daar zag je echt dat ze bezig waren geweest met een planmatige indeling van een klein rijtje kamerwoningen. Waarbij de functies zo waren ingedeeld dat de bewoners zo min mogelijk last zouden hebben van de dagelijks woongeluiden van de buren.”

Lees het hele interview met Guus in Erfgoedmagazine Alkmaar 72 van april 2025.