Gemeentelijk archeoloog

Wat ik doe?

Als gemeentelijk archeoloog zorg ik voor het behoud van archeologische resten. Dat betekent niet alleen redden maar ook goed bewaren en documenteren. Ik onderzoek resten uit de prehistorie, begraafplaatsen, stadsmuren, kloosters, noem maar op. Daarbij zijn de beerputten natuurlijk het meest opvallend omdat daar allerlei huisraad uit naar boven komt uit andere tijden. Ook het presenteren van de vondsten en resultaten aan het publiek hoort bij mijn werk, onder meer in de vorm van RAMA’s, ofwel Rapporten over Alkmaarse Monumenten en Archeologie.

Wat mij beweegt?

Het ontdekken en naar boven halen van verhalen en ze vervolgens naar buiten brengen. Ik heb een grote historische interesse. Als kind was ik bijvoorbeeld al erg geïnteresseerd in oude scheepsbouw en scheepvaart. En archeologisch onderzoek heeft zoveel verschillende aspecten, dat blijft me boeien! Je ontdekt van alles, je zoekt en je vindt. Soms kun je van tevoren al inschatten dat je ergens bijvoorbeeld een stuk stadsmuur vindt maar soms heb je ook geen idee en kom je dingen tegen die je nooit had verwacht!

De meeste indruk op mij maakte…

De reuzenbeker van glas die we in 1993 vonden in de Langestraat. Hij staat in het Stedelijk Museum. Een vondst die in heel Nederland nog niet is overtroffen. Maar ook de massagraven op de paardenmarkt. Die waren wel zo volslagen uniek dat we er een gedenkteken hebben mogen plaatsen. Eigenlijk zouden op het nieuwe plein weer bomen komen, maar we hadden dus nooit verwacht die begraafplaats aan te treffen. Nu is de opgraving gestileerd weergegeven in de betegeling van het plein en er is een informatiebord dat verwijst naar het museum.