Stadsarcheoloog

Wat ik doe?

Ik houd me bezig met opgravingen en de uitwerking van de vondsten. Het beschrijven van het vondstmateriaal in de ruimste zin van het woord. Dus glaswerk, hout, aardewerk, enzovoort, en de interpretatie van zogenoemde sporen. Daarbij gebruik je alle informatie die erover te vinden is, en vergelijk je met vondsten uit andere opgravingen. Nu ik ouder word, merk ik wel dat opgraven steeds zwaarder wordt, vooral in de klei, maar het uitzoeken van de vondsten is nog altijd even spannend.

Wat mij beweegt?

Ik ben met deze interesse geboren. Als jochie van acht á tien ging ik al schatgraven op plekken waar gesloopt werd in mijn woonplaats Purmerend. Thuis had ik een hele verzameling vondsten van tegeltjes, potten en pannen. Maar die groeide een stuk minder snel toen ik eenmaal met mijn verhaal in de krant had gestaan. Toen waren we de volgende dag opeens met honderd man aan het graven… Ik ben volledig selfmade. In 1987 richtte ik de Stichting Behoud Alkmaarse Bodemvondsten op die later opging in de Historische Vereniging. Zo raakte ik ook betrokken bij de eerste opgraving in 1990 in de Breedstraat. In die tijd is de Archeologische dienst ontstaan, waar ik aanvankelijk werkte als vrijwilliger en waar ik in 1993 in dienst kwam.

De meeste indruk op mij maakte…

De opgraving op de hoek Houttil/Langestraat in 2000, waaruit bleek dat daar rond 1300 een stadskasteel gestaan moet hebben. Tijdens latere opgravingen ontdekten we dat Alkmaar in die tijd waarschijnlijk wel vier van die stadskastelen had. Die stonden op belangrijke plekken in de stad, gewoon tussen de houten huizen met rieten daken.