Verhalen over het Zwarte Kerkje

In de vissersomgeving Zuidschermer waren genoeg scheepsbouwers. Vooral door de grote haven in de Rijp. Het nieuwe kerkje in werd daarom betimmerd met geteerde planken, net als in de scheepsbouw. Vandaar de naam ‘het Zwarte Kerkje’. De houten gevel werd in 1834 vervangen door gemetselde muren. De kerk van Volendam was het voorbeeld voor de bouwstijl van deze kerk. In de vorm van een stolpboerderij. De koperen doopboog met het molentje is 18e-eeuws. Het molentje herinnert aan de drooglegging van de polders in dit gebied. Het orgel uit 1758 staat op naam van een van de weinige Nederlandse orgelbouwers, Pieter van Assendelft uit Leiden. Als je goed kijkt zie je dat het orgel op oude gaslantaarn palen staat.

Verhalen

Fred en José Pluijmers, beheerders van het Zwarte Kerkje Zuidschermer

Fred en José houden erg van het Zwarte Kerkje in Zuidschermer, ook al geloven ze niet. De sfeer van het wonen is erg mooi, maar ook het naar buiten toe uitdragen van die sfeer. Er vinden hier trouwerijen plaats in de kerk en die zijn fantastisch.

Kerkenvisie

Het Zwarte kerkje kerkenpaspoort

Dirksz een houten kerk naar het voorbeeld van de kerk van Volendam. Het werd een kerk die lijkt op een stolpboerderij: een vierkant grondvlak met een hoog piramidevormig dak. De buitenzijde van het houten kerkje werd zwart geteerd.

Meer over het Zwarte Kerkje

Vondsten en details van het Zwarte Kerkje

Opmerkelijke vondsten en bijzondere details

Filmpje van het Zwarte Kerkje

Bekijk twee filmpjes van het Zwarte Kerkje. De tweede is een 3D filmpje, je kunt hem bekijken zonder VR bril.

Fotogalerij Het Zwarte Kerkje

Foto’s van toen en nu van het Zwarte Kerkje

Binnenkijken in het Zwarte Kerkje

Het interieur van het zwarte kerkje heeft een preekstoel uit 1665. De koperen doopboog met molentje en de kaarsenkroon met wapenschildjes zijn 18e-eeuws. Het orgel uit 1760 staat op oude gaslantaarn palen.

Timewarp Het Zwarte Kerkje

Een Timewarp verbindt twee foto’s met elkaar uit verschillende tijden. Gemaakt door Regionaal Archief Alkmaar waar je nog veel meer wetenswaardigs vindt

Monumenten in de buurt