Voormalige bierbrouwerij De Boom | Proeflokaal


Informatie over het monument
Bierbrouwerij de Boom is een 17de eeuws pand was een van de grootste bierbrouwerijen die Alkmaar heeft gekend. De naam ‘de Boom’ verwees naar het hefboomsysteem “de waterboom”. Een klein hefboomsysteem waarmee de tonnen vanuit de boten op de kade werden gehesen. Na 103 jaar actief te zijn geweest sloot de brouwerij in 1750 zijn deuren, maar de ziel van de brouwerij bleef behouden. In 1986 werd “Proeflokaal de Boom” geopend.
Het pand diende na het vertrek van de brouwerij in 1750 als vellenploterij. In een vellenploterij (bloterij) werd de ruwe wol gewassen, de schapenvellen ‘gebloot’ en de wol van de vellen geschraapt. Daarna werd het pand onderdeel van kaaspakhuis de Nationale Coöperatieve Zuivelverkoopcentrale. In 1986 werd het proeflokaal De Boom en het Nationaal Biermuseum.
Bier
In de 16de en 17de eeuw werd bier gedronken zoals wij nu water drinken. Het grachtenwater was niet zuiver, omdat hier vrijuit alles in geloosd werd. Regenwater was niet altijd voorradig. Omdat bier van duinwater werd gebrouwen, was dit een gezond alternatief. Eeuwenlang werd zuiver duinwater in tonnen op boten naar de Alkmaarse bierbrouwerijen vervoerd.
Bouwjaar en bouwstijl in 1647 herbouwd, neogotische elementen.
Blikvangers en wetenswaardigheden
- Links een rechts een hogel of ornament op het dak. In het midden een tonnetje, met daarop twee bomen gebeiteld,
- in het interieur zie je houten hoofdbalken en korbelen aan het plafond en aan de muur muurstijlen.
Bezoek hier de website van Proeflokaal De Boom