Terug naar het overzicht

Weer een stukje wegversperring WO2 gevonden aan Munnikenweg

Vandaag is op de Munnikenweg in Oudorp weer een klein stukje blootgelegd van de wegversperring die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog opwierpen op deze plek. Het is een constructie van betonbalken die in verbinding staan met de drakentanden aan weerszijden van de weg.

In de video zie je Martin Ruimgaart van Stadswerk 072, Mark Alphenaar van Regionaal Archief Alkmaar en onze stadsarcheologe Nancy de Jong die de constructie nader onderzoeken. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

De Munnikenweg was in de oorlog een veelgebruikte weg richting Oudorp en Langedijk. Hier werden in de loop van 1944 Widerstandsnest14 en Sperre 72 geplaatst. Met als onderdeel de tankversperring, ofwel Höckerhindernisse in de vorm van de zogenaamde drakentanden. De betonbalken die vandaag zijn blootgelegd, lagen onder de bestrating van de Munnikenweg. In het najaar van 2021 is overigens al een kleiner stukje van deze constructie naar boven gekomen (Lees ook het artikel hierover in Erfgoedmagazine Alkmaar december)

Andere conclusie

De balken zien eruit als een soort fundering. In eerste instantie was vanochtend de gedachte dat er destijds een soort mobiele versperring was, waarmee desgewenst de weg kon worden afgesloten. Weer terug op zijn werkplek kwam Mark Alphenaar van Regionaal Archief Alkmaar echter tot een andere conclusie: “Ik heb nog eens de foto’s van afgelopen najaar bekeken en ook oude foto’s en de luchtfoto. Er lijkt nu wel een duidelijker plaatje te zijn. Zeker door nog eens goed naar één van de foto’s te kijken. Daar zie je redelijk goed wat er aan de hand was aan de rand van de weg. De drakentanden liepen echt tot de weg en de extra betonnen rand die we in oktober zagen was ook een fundament, voor een tand misschien. Ook twee schuine uitsteeksels die we zagen, lijken overeen te komen met wat je op de foto ziet. Dit was het fundament voor de tanden. Op de oude foto zie je ook één en misschien zelfs wel meerdere paaltjes. Daarvan hebben we de gaten aangetroffen in de constructie.”

Toch geen mobiele versperring

“Nu blijft alleen de vraag wat het bouwsel op de weg echt was. Ik denk dat het ieder geval een vaste constructie was. Er lijkt toch geen ruimte te zijn geweest delen die je kon wegrollen of wegklappen. Vermoedelijk zaten er aan beide kanten wel doorgangen om doorheen te lopen. En zou de metalen rand die we gezien hebben er misschien zijn geweest om die loopgang af te sluiten?

Maar kijk ook eens naar die foto van het huis alleen. Daar zie je nu een bruggetje over de sloot. Waar zou die precies gelegen hebben en in hoeverre verstoort die ons beeld van de versperring zoals we hem nu zien?”

Vervolg in Erfgoedmagazine Alkmaar

Conclusie: De betrokken collega’s gaan verder met het onderzoek en wij houden je uiteraard op de hoogte. Via onze sociale media maar ook met een artikel in de zomereditie Erfgoedmagazine Alkmaar.
Als abonnee van onze nieuwsbrief krijg je de digitale versie rond 20 augustus in je mailbox.