Terug naar het overzicht

Atelier Arie Koning

Geopend op ZATERDAG van 10.00 – 17.00 uur

Activiteiten

Expositie eigen werk.

Informatie over het monument

Luttik Oudorp 79, 1811 CT Alkmaar

Dit voormalige glas- en verfmagazijn van de firma Kerrebijn, aan het Luttik Oudorp 79, kreeg in 1930, te midden van de grachtenpanden, een opmerkelijke gevel in Amsterdamse School-stijl. De architect was de Alkmaarder P.J. van der List, die een flink aantal woningen in deze bouwstijl heeft ontworpen in onze stad, variërend van villa’s tot arbeiderswoningen.
Het pand diende tevens als reclame en voorbeeld voor de klanten. Het rechterdeel, nummer 79A, werd negen jaar later aangebouwd in dezelfde stijl. Het platte dak kreeg een glazen lichtkap.

Het woonhuis links van het magazijn annex werkplaats, was in gebruik als winkel. De plek van de tussendeur is nog herkenbaar. Het glas werd destijds aangevoerd via de gracht. En om de grote glasplaten in de werkplaats te kunnen krijgen, is de nog steeds aanwezige sparing aangebracht in het beton, boven de nog originele schuifdeuren.

In 1969 verhuisde de glasfirma naar bedrijventerrein Oudorp. Begin jaren negentig van de vorige eeuw is het pand omgebouwd tot woningen en ateliers.
In het linker gedeelte van het pand heeft kunstschilder Arie Koning zijn atelier annex galerie. En in het rechter deel van het pand, waar vroeger de administratie gevestigd was, is nu kunst te zien van leden van het Alkmaars Kunstenaars Collectief.

Rolstoeltoegankelijk: ja

Bekijk ook de Kijksleutel van deze plek, met leuke en interessante weetjes.

Bouwjaar en bouwstijl
1930 (links) en 1939 (rechts), Amsterdamse School.

Blikvangers, wetenswaardigheden

  • Pand gebouwd in opdracht van de firma Kerrebijn glas & verf, reeds opgericht in 1880,
  • gele baksteen op een zwart betonnen plint,
  • dubbele zuilen aan weerszijden,
  • glas-in-lood boven de toegangsdeuren en tussen de smalle zuilen,
  • eigen werk te zien van leden van het Alkmaars Kunstenaars Collectief en van Arie Koning.

Bekijk deze plek op Google Streetview

Kijkje door het sleutelgat

Monumenten in de buurt