Ontdek meer monumenten

Dorpskerk Grootschermer

Huis van samenkomst

Het gedicht boven de deur vertelt dat de eerste steen in 1762 is gelegd door de zoon van de dominee. Dankzij de inspanning van generaties dorpsbewoners staat de kerk nog altijd fier overeind. Het gebouw is nu een levendige ontmoetingsplaats.

Het dorp koestert de kerk met zijn bijzondere orgel. En ook de preekstoel die uit het kerkje komt dat hier eerder stond. Hierop staan verhalen uit de bijbel, in houtsnijwerk.

De kerktoren heeft aan de achterkant een extra grote wijzerplaat. De boeren en vissers die in de Eilandspolder werkten konden zo goed zien hoe laat het was.

Meer over het monument

Adres Zuideinde 5, 1843 JL Grootschermer

Bouwjaar en bouwstijl 1762

Deze zaalkerk in het dorpshart dateert uit 1762. Zij verving een voorganger uit de 17de eeuw waarvan de zerkenvloer, torenhaan, luidklok en de prachtige preekstoel met Bijbelse scenes bewaard bleven. Uit de bouwtijd zijn de koperen doopattributen en de doopboog met gemeentewapen tussen dolfijnen.

Deze kerk is grotendeels nog in oorspronkelijke (gerestaureerde) staat en kleurstelling. Ludiek is dat de wijzerplaat van het torenuurwerk aan de oostzijde ietsje groter is. Zo is de tijd ook zichtbaar vanuit de Eilandspolder, waar destijds veel dorpelingen werkten. Het orgel uit 1864 is van de hand van F. Naber uit Deventer en werd 1978-1980 gerestaureerd door Vermeulen orgelbouwers te Alkmaar. De kerk wordt gebruikt voor begrafenissen en huwelijken. Het is tevens expositieruimte en cultureel platform.

Blikvangers en wetenswaardigheden

  • Gedicht boven entree door dominee Wolff uit Midden-Beemster, echtgenoot van schrijfster Betje Wolff,
  • preekstoel met houtsnijwerk.

Rolstoeltoegankelijk: gedeeltelijk

Bekijk deze plek op Google Streetview

Dit pand heeft ook een Kijksleutel. Een pdf met leuke weetjes over het monument.

kijksleutel

Kijkje door het sleutelgat