Terug naar het overzicht

Woonhuis Luttik Oudorp 119, het smalste huisje

Luttik Oudorp 119 Alkmaar

Geopend op ZATERDAG

Alleen op AFSPRAAK (met ticket, online verkrijgbaar vanaf vrijdag 23 augustus om 10.00 uur).

Informatie over het monument

Langs één van de Alkmaarse grachten, het Luttik Oudorp, staat één van de smalste huisjes van Alkmaar. Dit Rijksmonument, van slechts 2.20 meter breed, wordt tijdens elke rondwandeling en rondvaart genoemd.

Het huis is gebouwd in het midden van de achttiende eeuw. Het heeft een onderpui met zijlicht en bovenlicht en een gesneden deurkalf (de dorpel tussen het kozijn en het bovenlicht). De deurkalf is versierd met rocaille-motieven en een asymmetrische kuif.
De eerste verdieping heeft een erker met roedenvensters. In werkelijkheid maakt het smalle huisje deel uit van een groter en ouder pand dat helemaal tot aan het Fnidsen doorloopt. Op de verdieping aan het Luttik Oudorp was een bijzondere erkerkamer, of kleine salon met uitzicht over de gracht. Die salon was luxe vormgegeven en aangekleed, met een mooie parketvloer, wandbespanning, en stucplafond. De huidige eigenaar is van plan om dit in stijl te restaureren.

Bouwjaar en bouwstijl
Rond 1765

Blikvangers en wetenswaardigheden

  • De betegelde hangschouw,
  • de wandtegels,
  • de kasten, vitrinekast, paneeldeuren en lambriseringen in de erkerkamer,
  • het bijzondere stucplafond in Lodewijk XV-stijl, met Mercurius, de god van de handel, allegorisch omgeven door de seizoenen en de vier werelddelen verbeeld door dieren. Dit stucplafond is helaas verdwenen. Slechts enkele fragmenten zijn bewaard gebleven. Aan de hand daarvan zal een restauratie plaatsvinden.

Bekijk deze plek op Google Streetview

Kijkje door het sleutelgat

Monumenten in de buurt