Ontdek meer monumenten

Molen van Piet

Molen De Groot

De officiële naam van deze korenmolen is De Groot. Maar na de komst van molenaar Cornelis Piet werd het al gauw de Molen van Piet. Die kocht de molen in 1884 en maakte onderin een huis voor zijn gezin. Tot op de dag van vandaag is ‘de Molen van Piet’ een begrip in Alkmaar.
Vier generaties familie Piet zijn nu al in de voetsporen van hun voorouders getreden. De huidige molenaar is Cees Piet die de molen met zijn gezin bewoont en beheert.

Op oude kaarten kun je trouwens zien dat er vroeger wel tien molens stonden op de vestingwallen rondom de stad. Ze stonden op de hoge bolwerken waar ze zoveel mogelijk wind konden vangen. Al deze molens zijn uit de binnenstad verdwenen, met uitzondering dus van de Molen van Piet.

Op het bolwerk

Die staat nog altijd te pronken op dit bolwerk dat in 1573 werd gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken. Die werden toen versterkt vanwege de komst van het Spaanse leger. Met man en macht zijn de Spanjaarden echter verslagen aan de andere kant van de stad bij het huidige Victoriepark: ‘Van Alkmaar de Victorie’.
De bunker in het bolwerk stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Er zit nu een bloemenwinkel in.

Met het molenaarsbedrijf ging het eind negentiende, begin twintigste eeuw steeds minder goed. In 1918 werd de molen verkocht aan de gemeente omdat een restauratie te duur zou worden.
De molen maalde nog wel tarwe voor particulieren en veevoer voor de boeren. Maar het voortbestaan werd in van het bedrijfje kwam in de loop van de jaren opnieuw in gevaar. Het gebeurde steeds vaker dat de wieken hun werk niet meer konden doen. In 1993 moesten de molen en het grutterswinkeltje onderin definitief sluiten.

Al sinds jaar en dag zorgt de molen van Piet voor een markant beeld aan de rand van de binnenstad. Niet alleen voor de Alkmaarders. Maar ook voor toeristen die al vanaf 1927 de molen kwamen bezoeken. Tegenwoordig kun je de molen alleen nog van buiten bewonderen. Met uitzondering van Open Monumentendag, het tweede weekend in september.
De imposante wieken kun je nog regelmatig zien draaien bij een gunstige wind.

Meer over het monument

Adres Clarissenbuurt 4, 1811 GC Alkmaar

Bouwjaar en bouwstijl 1769, Ronde stenen stellingmolen.

Op deze plek stond eerst een kleine houten standerdmolen uit 1605. Het was een kleine vierkante houten molen op een soort voetstuk of standaard. Ook deze molen maalde koren. Inmiddels zijn alle standerdmolens uit ons landschap verdwenen. De molen werd in 1769 vervangen door deze grote stenen stellingmolen. Dit is een zogeheten bovenkruier. Dat wil zeggen dat de kap van buitenaf gekruid (gedraaid) wordt. Dit gebeurt met de houten staart, die bediend wordt vanaf de houten omloop halverwege de romp. Die omloop heet een stelling en daarom wordt dit ook wel een stellingmolen genoemd. Ook molen ’t Roode Hert in Oudorp heeft dit model, alleen is die van hout.

Blikvangers en wetenswaardigheden

  • De eerste steen voor deze molen werd gelegd in 1769,
  • het oude bolwerk is in WOII ondergraven voor een bunker, nu gebruikt als bloemenwinkel,
  • sinds 1993 draaien de wieken ‘voor de prins’. Dit is een historische uitdrukking. Het betekent dat de maalspil niet ingeschakeld staat en er niet gemalen wordt,
  • de stelling hangt op 8 meter hoog. Het hoogste punt is 35 meter.

Rolstoeltoegankelijk: nee

Bezoek hier de website van de Molen van Piet

Bekijk deze plek op Google Streetview

Dit pand heeft ook een Kijksleutel. Een pdf met leuke weetjes over het monument.

kijksleutel

Monumenten in de buurt