15e-eeuwse pottenbakkersresten

Vondst op vrijdag

De laatste weken bespraken we hier pottenbakkersafval uit voornamelijk de zeventiende eeuw. De meeste van deze pottenbakkers waren gevestigd in het oostelijk stadsdeel, de latere uitbreiding van de stad. In 1988 echter, werden achter de panden van de Alkmaarse Courant aan de Voordam vlakbij de Achterdam, oudere sporen gevonden van pottenbakkerswerk. (tekst gaat verder onder de foto)

De archeologen troffen op deze plek aan de Voordam resten aan van een pottenbakker én een baksteenbakkerij die actief waren aan het eind van de vijftiende en de vroege zestiende eeuw. Zo was er een vrij grote afvalkuil met mislukt aardewerk en veel puin, voornamelijk bestaand uit ovenstenen. Het grootste deel van de aangetroffen scherven, is van roodbakkende klei. En het zijn voornamelijk huishoudelijke voorwerpen zoals grapen, steelpannen, schalen en borden, kommen, olielampen, vetvangers, haardschermen- of stolpen en bloempotten. Veel van dit gebruiksgoed was versierd met slibwerk. Soms aangebracht met de zogeheten ringeloortechniek (de ringeloor is een instrumentje met een tuitje) en soms gewoon met de vinger. Maar ook combinaties van slibwerk en kraswerk zitten ertussen. Op de meeste gevonden borden zien we karakteristieke slibwerk boogjes op vlag en spiegel terwijl andere zijn uitgevoerd met tekstbanden op de vlag.

Op de foto

Op de foto zien we een kleine uitstalling van het gevondene op deze plek. We zien een kring van bakpanstelen met in het midden wat slibkras scherven en een deel van een vuurstolp, compleet met bolderik bloem applique en slibkras. Rechts wat borden met de genoemde boogjes. En onderaan fragmenten van ovenstenen met aangebakken scherven en afdrukken van potten en pannen door het afgedropen glazuur. Helemaal rechtsonder een mislukte baksteen waarvan er veel zijn aangetroffen, ook elders op het terrein. Of de steenbakkerij en pottenbakkerij van één en ambachtsman waren, is helaas niet duidelijk geworden.