Baardmankruik

Vondst op vrijdag

De vondst van vandaag is een baardmankruik (links op de foto), zeer recentelijk gevonden aan de Kerkstraat in De Rijp. Daar is de bouw gestart van nieuwe woningen op het terrein van de voormalige Sint Josefschool. Voorafgaand is archeologisch onderzoek gedaan, waarvan de resultaten nog even op zich laten wachten.

Deze baardmankruik echter, is gevonden bij een aanvullend onderzoek door enkele plaatselijke amateurarcheologen. Na het onderzoek werd namelijk besloten nog wat insteekhaventjes te maken voor bootjes van de toekomstige bewoners. Vier hiervan zijn onderzocht en met succes. De komende weken laten we hier een aantal voorwerpen zien die hierbij naar boven kwamen.

Deze week dus de baardman kruik, met een hoogte van 29 cm. Gemaakt ergens aan het eind van de zeventiende of de eerste helft van de achttiende eeuw in het Duitse Frechen. De kruik werd vrij compleet geborgen maar jammer genoeg ontbreekt een scherf waar waarschijnlijk een zegel of rozet heeft gezeten, frontaal op de buik onder de baardmankop.

De zogenoemde baardmannen werden al gemaakt in de vroege zestiende eeuw. Het fenomeen kwam voort uit de uit de gezichtskruiken of zogenoemde ‘spitsneus’-gezichtskannen uit de late vijftiende eeuw. De vroegste baardmannen waren meestal van zeer goede kwaliteit met veel versierwerk, zoals opgebrachte appliques met bloemen, ranken en/of teksten. Naarmate de tijd vordert zien we dat de baardman flink inboet qua versiering en kwaliteit van afwerking. We moeten de gevonden baardman dan ook zien als het dieptepunt in de vervaardiging van dit steengoed. Ter vergelijking: rechts op de foto staat een baardman uit het derde kwart van de zestiende eeuw, gevonden in een beerput aan de Mient.

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar