Benen rammelaars, ook wel rinkelbellen gevonden

Vondst op vrijdag

Het lijken fluitjes, en dat zijn het ook, maar niet alleen! Wat we hier zien, zijn op de eerste plaats rammelaars, ook wel rinkelbellen genoemd. De bovenste is gevonden in een beerput aan het Luttik-Oudorp in 1989 en de onderste komt uit een sloot aan de Schermerweg en is gevonden in 2004. Beide zijn gemaakt in de achttiende eeuw.

De rammelaars zijn op een eenvoudige manier gemaakt uit compacte botten. Voor dit soort gebruiksvoorwerpen werden de middenvoets- en middenhandsbenen gebruikt van vooral runderen. Deze botten uit de onderpoten van de dieren, leverden geen vlees op en werden dus beschouwd als slachtafval. Omdat de botten vrij recht zijn, kunnen er vrij eenvoudig vlakke stukken van worden gezaagd.

Dit type rammelaars, dat in de zestiende eeuw in zwang kwam, heeft een driedubbele functie. Aan de ene zijde is het een fluitje en aan de andere zijde zit een bijtstuk om de tandjes beter door te laten komen. En dan zitten er ook nog belletjes aan om er gezellig mee te kunnen rammelen. In beide exemplaren zien we nog de gaatjes waaraan die belletjes bevestigd waren. Daarnaast hebben ze allebei een mooi rond gaatje voor een touwtje of een ketting.

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.