Bordje: slapende man in landschap met ladder

Vondst op vrijdag

Alweer het vijfde exemplaar op rij, uit de serie gevonden bordjes in de beerput van herberg De Zwarte Os die ongeveer drieënhalve eeuw terug aan de noordzijde van de Dijk gevestigd was, op de plek waar nu de Karpertongarage staat. Voor wie de bordjes al zat is: binnenkort tonen we ook weer andere materialen, beloofd!

De eerste vier bordjes hadden allemaal een symbolische boodschap, verscholen in de afbeelding. Maar er zijn ook bordjes waarvan de afbeelding één op één is overgenomen uit de bijbel. Een duidelijk voorbeeld daarvan is dit bordje uit de tweede helft van de zeventiende eeuw, met een diameter van ca 22 cm. Het laat een afbeelding zien van een slapende man in een landschap met naast hem een ladder die tot de wolken reikt. Op de ladder zien we twee engelen. De één klimt omhoog en de ander komt naar beneden. Het tafereeltje wordt ook wel aangeduid als de Jakobsladder, naar een verhaal uit Genesis 28:10-22 in het oude testament. In dat verhaal heeft Jakob een droom waarin hij een ladder ziet die tot in de hemel reikt en waarop de engelen van God afdalen en opstijgen. Ook zag Jakob God die de beloftes herhaalde die eerder aan Abraham waren gedaan. Inclusief de toezegging dat God hem altijd zou beschermen. Toen Jakob wakker werd, trok hij de conclusie dat dit wel de plek MOEST zijn waar God aanwezig was en dat hij dat tot dan toe niet had geweten: ‘Wat een ontzagwekkende plaats is dit, dit is niets anders dan het huis van God, dit moet de poort naar de hemel zijn!’
Bijbelse teksten komen we tegenwoordig steeds minder tegen bij mensen thuis. Maar in herberg de Zwarte Os kreeg je in de zeventiende eeuw dus behalve eten en drinken of een slaapplaats ook gratis les uit de bijbel!

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.