Broeden in olijfoliekruik?

Vondst op vrijdag

Vorige week lieten we hier een baardmankruik zien die destijds een tweede leven kreeg als vogel- of spreeuwenpot. Reden om eens het depot door te lopen om te kijken of er misschien meer van dit soort gevallen aanwezig zijn. En warempel, onze collectie blijkt een tweede exemplaar te bevatten.

Het gaat hier om een olijfoliekruik afkomstig van het Iberisch schiereiland (Spanje/Portugal). Hij is gevonden bij een opgraving in 2011 op een perceel in de Hofstraat te Alkmaar in een voormalig bedstedekeldertje. Of eigenlijk tussen het materiaal waarmee het bedstedekeldertje in de periode rond 1625 tot 1650 is gedempt. De kruik is ca 24 cm hoog en heeft een vlakke bodem en twee verticale oren. Rond de opening zit een verdikte rand en er is niet echt een hals te onderscheiden.

Wat meteen opvalt, is het geforceerde ronde gat in de zijwand van de kruik. Door middel van steken of met gebruik van een tang is er een rond gat gemaakt in de zijkant. Net als bij de baardmankruik uit De Rijp die we vorige week bespraken. De vraag is alleen of dit gedaan is met hetzelfde doel. Namelijk: om vogels te vangen en ze te verwerken tot lekkernij. De originele vulopening van deze kruik is namelijk niet meer dan een paar centimeter in doorsnee! Geen handige invliegopening voor vogels! Nu kan het natuurlijk zijn dat het gemaakte gat in dit geval niet alleen diende om de jonge vogels eruit te halen. Misschien was het tegelijkertijd het invlieggat. Maar er is nog een mogelijkheid. Het kan ook zijn dat de kruik gewoon met zijn vlakke bodem op de grond werd gezet om dienst te doen als drink -of voedselbak voor kippen.

De vraag welke van de twee functies deze kruik bij zijn tweede leven kreeg, zal wel onbeantwoord blijven. Maar dat het iets te maken heeft gehad met vogels lijkt evident.

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar