Cupido

Vondst op vrijdag

4 november 2022

We blijven nog even bij de opgraving in de Langestraat in 2015. Die leverde bijzonder veel informatie op en een heleboel interessante voorwerpen. Een voorraad waar ik al vele malen uit heb kunnen putten voor deze rubriek. De vondst van vandaag komt uit dezelfde beerput als de pomander van vorige week. Het is een fragment van een zeventiende- of achttiende eeuws pijpaarden beeldje dat overduidelijk Cupido moet voorstellen.

Pijpaarden beeldjes worden veel gevonden en over de functie ervan is dan ook al veel geschreven. Die varieerde van koek of broodversiering tot kinderspeelgoed of gewoon siergoed. Cupido of Amor was in de romeinse geschiedenis de god van de liefde! Hij wordt meestal afgebeeld als een naakt, mollig jongetje met vleugeltjes en een pijl-en-boog. Allemaal duidelijk herkenbaar op ons beeldje. (Tekst gaat verder onder de foto)

Pijpaarden Cupido, gevonden aan de Langestraat
Pijpaarden Cupido, gevonden aan de Langestraat

Volgens de mythe schiet Cupido magische pijlen in harten van mensen en goden om ze verliefd te laten worden. Zelf verloor Cupido zijn hart aan een koningsdochter. Zoals ook bij ons beeldje te zien is, heeft hij twee soorten pijlen. Eén om mensen verliefd te maken, dat is de mooie scherpe pijl met gouden punt. En een andere pijl om mensen elkaar te laten haten. Dat is de pijl met de stompe punt en een loden schacht. In sommige mythes haalt hij er ook wrede grappen mee uit. Cupido was het hulpje, en volgens sommigen zelfs de zoon, van de Romeinse godin van de liefde en de vruchtbaarheid.
De voorzijde van ons beeldje is overigens fel rood beschilderd. Het kan op toeval berusten maar de kleur rood staat ook weer symbool voor de liefde. Ik stel me zo voor dat enkele honderden jaren terug iemand op deze plek van zijn geliefde dit beeldje kreeg als teken van zijn oprechte genegenheid!

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’